уторак, 19. мај 2015.

Voćne kiseline u kozmetici



Voćne kiseline, ili AHA (skraćenica od alfa-hidroksilne kiseline) su molekuli čija hemijska reakcija za cilj ima obnovu kože. Prisutne su u najrazličitijim voćkama kao što su limun, pomorandža, grožđe, ali ih ima i u medu, fermentisanom mleku, šećernoj trsci, bademu, ribizlama...

Tretman voćnim kiselinama je prvenstveno anti age tretman, protiv srednjih i dubokih bora. Deluje i protiv hiperpigmentacija, proširenih pora, ožiljaka od herpesa i sl.. Vrlo brze rezultate daje i kod suve, grube i neravne kože, takođe pozitivno utiče na pH kože. U borbi protiv dosadnih akni sa kojima muku muči većina tinejdžera voćne kiseline su se takođe dobro pokazale. Naime, otklanjajući površinski sloj kože, one oslobađaju lice od nagomilanih bakterija i viška masti, pa je takvo tle mnogo manje pogodno za nastanak novih akni. I ne samo to, dermatoloske ordinacije preporučiju AHA tretmane i onima koji imaju problem sa mnogobrojnim ožiljcima i flekama po licu, s obzirom da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana.

Ima dosta AHA kiselina, najviše dobijenih iz hrane, uključujući mlečnu, limunsku, kiselinu iz grožđa i glikolnu...



 Sve AHA kiseline funkcionišu na isti način – a kombinacija glikolne i mlečne kiseline priznata je kao najuspešnija. Glikolna kiselina, dobijena iz šećerne trske, obezbeđuje maksimalni piling kože, odstranjuje površinske stare ćelije kože i redukuje bore. Podstiče sintezu kolagena, elastina i obnovu ćelija. Čini kožu mlađom i zdravijom.

Eksperimentisanje sa alfa-hidroksidnim kiselinama u kozmetologiji počinje ozbiljnije krajem 60-ih godina XX veka, a  obzirom na to da su davale odlične rezultate u tretiranju kože, mnogi kozmetičari širom sveta počeli su ubrzo da ih koriste - bilo kao samostalni tretman, ili dodatak skoro svim tretmanima prema potrebi kože.
Tretmani se mogu kombinovati sa enzimskim tretmanom, vitaminom C, mezoterapijom, mikrodermoabrazijom... Efekat tretmana kiselinama zavisi od njenog procenta u preparatu, sastava kiseline, vrste, pH vrednosti i naravno od pravilne i stručne upotrebe, kao i od broja tretmana potrebnih koži.

Ovakavi tretmani koriste se kao ne-agresivni piling. Rade se bilo kojom vrstom voćnih kiselina kontrolisane jačine koja se može povećavati prema tipu kože. Tretiraju se fleke i pege, proširene i zapušene pore, tragovi od izlečenih akni, plići ožiljci, ublažava starenje... Tretmani kiselinama rade se uglavnom 1x nedeljno u trajanju od najčešće 2 - 4 nedelje za osetljivu kožu, pa do najviše 10 tretmana, potom pauza minimum  nekoliko nedelja. Predhodno koža mora biti dobro očišćena i odmašćena, tretman obično traje od 5-25 minuta, a zatim se AHA ispiraju i nastavlja se sa nekim drugim tretmanom.

Naravno, i sa voćnim kiselinama ne treba preterivati...
Naime, česti odlasci na ove tretmane, ili preterana upotreba kozmetičkih preparata koji u sebi sadrže voćne kiseline, mogu učiniti da vaša koža postane osetljivija. To se često dešava u kućnim uslovima upotrebe, kada je koncentracija voćnih kiselina previše jaka u preparatu,  ili kada se na licu drže duže nego što bi trebalo.
Takođe ne nanosite ove proizvode na otvorene rane, čireve i povrede kože, ali ni oko očiju. Posle depilacije je potrebno da sačekate nedelju dana pre upotrebe čak i blagih AHA kiselina.

Ono što još vrlo važno napomenuti jeste i da je koža izuzetno osetljiva na sunce nakon AHA tretmana, pa bi ga trebalo izbegavati tokom leta i sačekati malo povoljnije vremenske uslove.
Proizvode na bazi voćnih kiselina ne treba nanositi ni na kožu sa kuperozom i sličnim patološkim procesima.
AHA nisu poželjne ni posle agresivnih tretmana kože poput dermo abrazije, upotrebe retinske kiseline, medicinskih hemijskih pilinga... U tim slučajevima lice peče i crveni, te je potrebno sačekati bar 6 nedelja pre ponovnog korišćenja AHA kiselina.
Ne treba da zaboravimo da su voćne kiseline i sastavni deo mnogobrojnih tretmana za kosu kojoj daju sjaj, mekoću i odmašćuju je. Tu su i metode gde se kosa ispravlja, ili kovrdža (mini-val voćnim kiselinama) koje su svakako manje agresivne i štetne za vlas kose od hemijskih agenasa.

Evo i nekoliko praktičnih recepata kako da upotrebite voćnu kiselinu, prirodno, u kućnim uslovima:

*Ako vam je koža lica masna, premažite kriškom limuna one najmasnije delove i ostavite da se dobro osuši;

*Za suvu kožu napravite losion od limunovog soka pomešanog sa 50 g ružine vodice i upotrebljavajte ga na tupferu vate  ujutru i uveče;

*Od polovine limuna napravite sok kojim ćete da isperete kosu nakon pranja. Ako postupak ponavljate redovno, vaša kosa će biti sjajnija i mekša, takođe izložena suncu može posvetleti nekoliko nijansi.

*Ako su vam nokti posle dolaska sa mora krti i lomljivi, potopite ih na desetak minuta u soku od limuna deset večeri zaredom.
                                                                                                   Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар