уторак, 19. мај 2015.

Prirodna rešenja za sinuzitis

PRIRODNA REŠENJA ZA ZAČEPLJEN NOS I SINUZITIS

Začepljen nos i upala sinusa posebno su izražene tegobe u hladnijem periodu godine, suv vazduh u prostorijama posebno smeta osobama koje imaju ovakve tegobe. Priroda nudi rešenje u vidu nekoliko lekovitih biljaka i metoda koje možete primeniti u kućnim uslovima i koje sigurno mogu pomoći u tretmanu i olakšanju simptoma ove neprijatne pojave.

Slana/morska voda
Ova metoda je idealna za ispiranje sluznice nosa, pogotovo ako u nju dodate par kapi pantenola koji neguje sluznicu nosa i onemogućava širenje bakterija. Rastvor morske soli u vodi je 4%-6% (40-60g soli / 1 litar prokuvane destilovane vode), a ako vam je ta koncentracija prejaka možete uzeti klasičan fiziološki rastvor koji je 0,9% koncentracije (9g NaCl / 1 l prokuvane destilovane vode) i njime ispirati nos 3-4x na dan, bar 7-10 dana u kontinuitetu.


Inhaliranje
Inhaliranje je obavezno ako imate problem sa sinusima i/ili začepljenim nosom. Ništa vam neće tako brzo i uspešno olakšati muke sa začepljenim nosom, curenjem iz nosa i glavoboljom kao inhaliranje. Postoje razni recepti koji se mogu pronaći u knjigama travara  i na internetu, ali mali broj tih recepata zaista ima efekat na hroničnu upalu sinusa. Najbolje je inhalirati se iznad tople vode pomešane sa malo pantenola uz dodatak eteričnih ulja nane, eukaliptusa, cimeta, ili borovih iglica. Nećete pogrešiti i ako kombinujete neka od ovih eteričnih ulja. Bitno je samo pokriti glavu krpom i peškirom da bi se nos, a samim tim i sinusi izložio toplom vlažnom vazduhu i ovim mirisima iz eteričnih ulja. Umesto eteričnih ulja možete u kipuću vodu staviti prstohvat osušenih delova biljke žalfije, bosiljka, ili belog luka. Inhaliranje se uvek izvodi pred spavanje i traje bar 10 minuta.


Ren
Većina hroničnih sinusnih tegoba nestaje tretmanom renom kažu oni koji od ove boljke pate. Ren se može koristiti kao deo inhalacione terapije, ili kao oblog koji se stavlja na kožu čela, jagodice i u ravni gornje vilice - gde se sinusi i nalaze. Na šporetu zagrejte narendani ren, glavu prekrijte peškirom, i pet do deset minuta udišite isparenja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Posle nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi i neprijatan osećaj trebali bi prestati.
 -Astmatičari mogu da ublaže tegobe ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvaju četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se ova kaša ohladi. Ovako dobijeni lek uzima se ujutru i uveče.
Ko ima teškoće sa disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac da uzme jednu kašičicu naribanog rena pomešanog sa kašičicom meda. Terapija traje mesec dana.
-Oblozi od rena se spremaju na sledeći način:
u flašu od pola litre staviti narendani ren i do vrha napuniti vinskim sirćetom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz cesto mućkanje. Zatim koristiti tako što se na svaki sat preko otvorenog grlića flaše udiše pet minuta.
Uveče tečnost sipati na tkaninu i držati na čelu i potiljku, u toku noći. Ležati bez jastuka. Terapija traje bar pet dana.

Čaj protiv upale sinusa...




Sitno samleti 50 g rena i po 20 g korena đumbira, pa tome dodati kašičicu cimeta. Dobijenu mešavinu sipati u staklenu teglu i dobro zatvoriti, pa uz povremeno mućkanje deset dana držati kraj izvora toplote. Svako jutro natašte, pola sata pre jela, uzimati po jednu kafenu kašičicu ove smese.

Ostali saveti
Jačajte svoj imunitet tako što ćete koristiti dosta C vitamina kako iz voća, tako i tableta askorbinske kiseline, kombinujte ih sa kapima propolisa, ehinaceom (ehinaceu ne uzimati duže od 10 dana u kontinuitetu) i bokvicom. Pijte tople čajeve (zeleni čaj, menta, žalfija). Postoje i kombinacije čajeva sa borovim iglicama, divljim origanom, bosiljkom koji su takođe jako efikasni. Za razbijanje žilavog sekreta u nosu koristite tinkturu vranilovke. Tinktura vranilovke je odličan prirodni lek. Takođe kod žilavog sekreta smanjite unos mleka i mlečnih proizvoda, jer dodatno zgušnjavaju sekret u disajnim putevima. Na tržištu se nalaze i drugi preparati kojima mogu da se tretiraju upaljeni sinusi kao što je rastvor koloidnog srebra u spreju i homeopatski lekovi, koji daju određene rezultate.

                                                                                        Za Vaš dobar izgled i dobro zdravlje....

Нема коментара:

Постави коментар