уторак, 19. мај 2015.

Urasli nokti

URASLI NOKTI

Urasli nokti (Unguis incarnatus) su neprijatna, hronična i veoma bolna pojava koja otežava hod. U svojoj blažoj varijanti i preventivno ova neprijatnost može da se reši na duži period primenom kupki i oblogama, ali ako se upala iskomplikuje, ne oklevajte - neophodan je pedikir, ili hirurški zahvat.
Urastanje nokta obično se dešava na palcu noge, a bolno je, jer se radi o upalnom procesu kada spoljni deo nokta uraste u okolnu kožu, to jest u vezivno tkivo uz nokat. Tada se pojave crvenilo, otok i bol, i ako se ne reaguje na vreme, može doći i do pojave bolnih čvorića i krvarenja, jer postoji konstantan pritisak na navedeno mesto. Može da se pojavi i gnojni sadržaj, što znači da je došlo do bakterijske, ili gljivične infekcije. Veće opasnosti, na primer gangrena, prete osobama kojima je u udovima slabija cirkulacija i osoba koje pate od dijabetesa.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na to da nokat uraste. To je najčešće nasledna osobina. Česta greška zbog koje urastaju nokti jeste i nepravilan pedikir, kada se nokti ne seku ravno (kako bi trebalo), već zaobljavaju na ivicama uz kožu. Vrlo blago zaobljavanje možete izvesti samo turpijom. Osim toga, nokte ne treba seći ni suviše kratko.



















...



Možete ovu kupku za stopala napraviti i sa sodom-bikarbonom: 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat), jabukovim sirćetom... Temperatura vode ne treba da bude viša od 37 stepeni. Pariti tako noge 15-20 minuta.

-Ispiranje čajem od kamilice, melem od nevena, preparati u gelu od aloje, ili svež list bokvice (kod početka pojave gnojne kese) naneseni na crvenu kožu i deo nokta, pa blago obmotani zavojem, čuvaće tokom dana i noći tkivo oko nokta od veće upale, smirivaće reakciju i bol. Vremenom od 7-14 dana doćiće do povlačenja simptoma.

Kod težih slučajeva - gde nokat urasta u kožu pod 90 stepeni u odnosu na ravan nokatne ploče, kada zakrivljavanje nokta kreće od korena nokta do gornje ivice, prilikom nepravilno ranije određenog pedikira, ili hiruške intervencije u lokalnoj anesteziji gde je ostao makar i mali delić nokta u mesu oko njega, dolazi do neprijatnih, bolnih, većih oštećenja i burnije zapaljenske reakcije. U tim slučajevima savet da se strpite i pustite da malo nokat poraste da bi ga odvojili komadićem gaze jednostavno neće dati nikakve rezultate. Morate reagovati što pre.

U ovakvim slučajevima predstoji samo pedikir/hiruški tretman koji se prvenstveno sastoji od uklanjanja dela nokta koji pravi probleme (ne preporučuje se uklanjanje celog nokta) i čišćenju svog zaostalog materijala koji se može naći u tkivu kože koja nokat okružuje. Po uklanjanju pritiska i uzročnika vrlo brzo se i sam proces upale povlači. U tim slučajevima procedura se može izvoditi vrhom makazica kojim se ide pod nokat i sitnim višestrukim seckanjem uklanja deo po deo nokta koji pravi probleme - ovakav zahvat mogu obavljati samo znalci sa dugogodišnjom praksom. 


Hiruško otklanjanje dela nokta ►    



Drugi metod je uklanjanje skalpelom uz lokalnu anesteziju koji zahteva duži oporavak i veći bol kada dejstvo anestezije prođe. Jako je bitno napomenuti da birate salon/ordinaciju koja primenjuje sve potrebne procedure sterilizacije svojih instrumenata, jer ukoliko to nije slučaj, može doći do prenosa najrazličitijih infektivnih bolesti, pa i onih najtežih. Potrebno je i naći optimalno vreme kada ponovo uraditi ovu proceduru, da do zapaljenja i neprijatnosti ponovo ne dođe.

Na žalost, u većini slučajeva, čak i posle kompleksnih hiruških intervencija postoji šansa da se problem ponovi. Najbitnije je da imate sterilne aparate, budete disciplinovani u skraćivanju nokta i higijeni, kao i da nađete profesionalnog pedikira/hirurga koji poštuju sve higijenske preporuke.   
                                                                                                              Za Vaš dobar izgled....



Нема коментара:

Постави коментар