уторак, 19. мај 2015.

Celulit i strije


Celulit je deformitet izražen kod žena gde zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti koji podsećaju na pomorandžinu koru. Nastaje kao posledica poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva..
Od celulita pati čak 80 % žena, a uklanjaju ga kozmetičari, doktori, treneri, proizvođači kozmetike i drugi stručnjaci.
Savremeni način života, drastično je povećao broj žena koje imaju uporan celulit, čije uklanjanje zahteva ozbiljne i dugotrajne tretmane.

Celulit nastaje usled više faktora kao što su: nepravilna ishrana, umanjena fizička aktivnost, hormonski disbalans, genetske predispozicije, pušenje, stres...



Pojava celulita znatno je češća kod žena nego kod muškaraca, što govori da je uticaj hormona veoma bitan i da nastaje usled visokog nivoa hormona estrogena. Poznato je da se tesko iskorenjuje, jer iziskuje dugotrajan tretman koji zahteva promenu načina života.
 Celulit nije samo estetski problem, već ga treba shvatiti kao bolest koja u naprednoj fazi izaziva bolove na dodir mesta zahvaćenog celulitom. Kasnije može dovesti do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i opterećenja zglobova.

Naučna istrazivanja pokazuju da uspešna borba protiv celulita, leži u pravilnom načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti.

Kada je ishrana u pitanju, organizmu je potrebno obezbediti što više tečnosti kako bi se ubrzala razmena materija i izbacivanje toksina. Najbolje je piti ne hlorisanu izvorsku vodu i biljne čajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Za lečenje celulita najboli efekat imaju čajevi od koprive, maslačka, preslice, peteljki trešanja i nezaobilazni zeleni čaj.

Za izbacivanje štetnih materija iz organizma povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika), zatim namirnice bogate kalijumom (banane, breskve, grašak, integralne žitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mleko, jaja). Artičoka, kupus i ananas takođe su dobar prirodni lek protiv celulita, jer su prirodni diuretici i antioksidansi. Soja i sojini proizvodi mogu svakako dobro doći.

U borbi protiv celulita važno je izbegavati: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkiše, beli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pića i


konzerviranu hranu. Važno je znati da prekomeran unos soli, zadržava vodu u organizmu, zato hranu ne soliti više nego što je potrebno.

Ne treba zanemariti svakodnevno vežbanje, pa makar to bila i lagana šetnja čime se ubrzava metabolizam.

Blaga masaža potstiče cirkulaciju što je bitno u borbi protiv celulita.
Opuštanje i meditacija su odlična preventiva jer mogu blagovremeno sprečiti nastanak celulita.
Za pripremu preparata protiv celulita koji se koriste spolja (razne kreme i ulja), najbolji prirodni lek je biljka bršljan.

Ulje od bršljana protiv celulita

U tamnu flašu naliti 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopiti 20g listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mestu. Jednom dnevno malo promućkati.

Nakon toga procediti i blagim utrljavanjem (dok koža ne upije) nanositi na područja zahvaćena celulitom, svako veče kako bi ulje delovalo tokom noći.

Krema od bršljana protiv celulita

U 500g svinjske masti dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja cickovog  korena i 50 ml ulja od cvetova nevena. Smesu zagrejati na 70 °C i uz stalno mešanje dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska.

Gotovu smesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako veče pre spavanja naneti kremu na delove tela zahvaćene celulitom i masirati po 15 minuta da udje u što dublje slijeve derma.
Najčešće korišćen čaj protiv celulita je onaj od maslačka koji možemo koristiti zajedno sa lokalnom terapijom bržljan kreme/ulja:
Malu kašiku usitnjenog suvog korena maslačka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta, pa procediti. Preparat piti nezaslađen, ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.
                                                                                                            Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар