уторак, 19. мај 2015.

Vitiligo - prirodan tretman

Vitiligo - bele promene po koži koje često dovode do samoizolacije i neprijatnih reakcija okoline. U sklopu podrške obolelima ova stranica navodi prirodne metode lečenja, kao i fotografije Šantel Braun Jang, prve top manekenke sa "šarenom" kožom, koja se na specifičan način izborila sa ovom promenom.



sunca, fizičkim traumama i kontaktom sa hemijskim supstancama. Neurogena teorija,sa druge strane naglašava da hemijska supstanca iz nervnih završetaka uništava pigmentne ćelije, ili zaustavlja proizvodnju melanina (pigmenta kože), dok zagovornici teze da je to autoimuna bolest, ističu da jedna vrsta antitela (IgG) razgrađuje melanocite (ćelije koje proizvode pigment). Veliku ulogu u celoj priči ima i genetika, jer su rađena istraživanja i došlo se do jedinstvenog zaključka da je u onim familijama kod kojih je bolest prisutna, ona je u velikoj meri preneta i na potomke.
Ne treba brkati vitiligo sa beličastim flekama po koži koje obično izgledaju kao difuzno raspoređena obezbojenja, ili ružičaste tufne veličine graška po koži, obično na pregibima, leđima i stomaku. Ova promena (Tinea versicolor) je uzrokovana gljivicama i uglavnom se javlja leti u vlažnim uslovima - bazen, gradska plaža, korišćenje vlažnih peškira i sl... Upravo sunčanje u tom periodu i otkriva razliku između obične i gljivicama zahvaćene kože, takođe ova promena je sklona i perutanju i nije simetrićna na telu. Lečenje se sprovodi na drugačiji način, obzirom da postoji poznati izazivač - gljivica.

Savremena medicina,



 kozmetologija i farmacija predlažu više vrsta tretmana vitiliga, najčešće su to glukokortikoidni (kortiko-steroidni) kremovi koji se aplikuju na zahvaćene predele kože koji lokalno smanjuju auto-imunu reakciju, tretmani UVA i UVB lampama posebnog opsega svetlosti (nikako solarijum), preparati za beljenje kože koja se graniči sa zahvaćenim oblastima, pa i najnovije metode "transplantacije" pigmetnih ćelija kože sa nezahvaćenih delova kože na vitiligo promene. Sve ove hemijske metode mogu biti delotvorne uz adekvatnu podršku ishrane koja uključuje ishranu bez glutena, smanjenje mlečnih proizvoda, sport i antistres terapiju. Mana im je što - obzirom da je hronična bolest kože u pitanju, moraju se kotinuirano koristiti, a samim tim dolazi i do niza neželjenih dejstava na koži: perutanje, mogućnost gljivične


veća količina suvog rastavića. Pauza što se tiče obloga ne mora biti duža od 2 nedelje.
                                                                                                      Za Vaš dobar izgled... 


Нема коментара:

Постави коментар