уторак, 19. мај 2015.

Glina




Lekovite gline upotrebljavaju se vekovima u alternativnoj i holističkoj medicini za lečenje raznih oboljenja i za detoksikaciju. U staroj Kini su postojali i specijalisti za lečenje glinom, dok je o lekovitim svojstvima gline naširoko pisao i otac medicine Hipokrat, a njegove je stavove potvrdila i zvanična medicina. Drevni Grci su čak upotrebljavali glinu za lečenje preloma: na prelomljen ekstremitet su stavljali gipsane trake namazane glinenim blatom.

Poznati grčki lekar i poznavalac bilja Dioskorid je govorio o tome da glina poseduje neverovatne lekovite moći. Smatrao je da glina ima “božansku inteligenciju” da sama pronalazi i leči sve bolesti u organizmu. Gline sadrže naročito povoljan sastav minerala u tragovima i hranljivih materija, uravnotežuju pH vrednost kože, tela i kose.  U novijem dobu ruski naučnici su otkrili da se upotrebom gline može neutralisati i delovanje radijacije. Glina se zato standardno koristi kod nuklearnih nesreća, da upije radijaciju u što većoj meri.

Činjenice o upotrebi lekove gline:
Glina se proizvodi u granulama (za telo i kosu), ili u finom prahu (za lice, ili unutrašnju-oralnu upotrebu). Postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici gline se nalaze u Francuskoj i na Siciliji.
Boje glina su razlicite: smedja, siva, zelena, crvenkasta, bela i žuta.

Ona čisti naše telo spolja i iznutra, koristi se u obliku maski za čišćenje lica i kose, detoks-napitka za celo telo ako se pije, a njeno delovanje za dobrobit naseg organizma uporedivo je sa mnogo kompleksnijim savremenim i skupljim metodama lečenja.

Strukturu gline čini...


 specifična kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju, te da je u određenim uslovima oslobodi.
Glina vezuje vlagu nekoliko puta više od sopstvene mase.
Glina takođe ima veliki toplotni kapacitet, veliku toplotnu provodljivost i veliki stepen zadržavanja toplote, zato nakon aplikovanja na kožu greje obolelo mesto i idealno je sredstvo u fizilaknoj medicini kod reumatskih bolesti, artroza, gihta, sportskih povreda, limbaga, limbo-išijalgije.
Glina je negativno naelektrisana, dok su štetni produkti metabolizma-toksini većinom pozitivno naelektrisani. Negativno naelektrisani delovi gline ponašaju se kao magnet i na taj način privlače pozitivno naelektrisane toksine iz tela, izvlače ih i eliminišu iz tkiva - zato se glina uspešno koristi u borbi protiv celulita.

Da bi se glina u prahu što bolje rastvorila pomešajte je sa toplom mineralnom vodom. Prilikom mešanja smese, koriste se plastične, ili drvene kašičice i plastične, ili keramičke posude. Metalne predmete ne bi trebalo koristiti, kako bi se sprečio proces uzajamne oksidacije metalnog predmeta i gline. Zagrejte posudu sa vodom do blagog ključanja i ostavite da se ohladi. U mineralnu vodu možete dodati malo lavande, ili hibiskusa, jabukovo sirće, dijetalni jogurt, sok od jabuke, sok od limuna, sojine amino kiseline, Aloe veru..

Glina se može mazati 3-4 puta nedeljno, ili svakog dana određeni vremenski period. Tako namazanu glinu treba ostaviti da deluje najmanje 30 min, osim ako nije drugačije navedeno u uputstvu. Potom isprati toplom, ili mlakom vodom. Nakon nedelju dana koža se može isperutati, a može se pojaviti i crvenilo posle prvog tretmana. U tom slučaju kožu namazati kantarion uljem, nevenovom kremom, ili hidrantnom kremom, a što se tiče crvenila, to je je posledica pojačane cirkulacije krvi i ono nestaje posle pola sata. Glinu uvek treba mazati u dva do tri sloja. Dobra je i u kombinaciji sa solima Mrtvog mora i Himalajske soli.

Po skidanju obloge obavezan je odmor kože u trajanju od 30 minuta, kako bi se izbeglo brzo gubljenje primljene toplote.

Upotreba
Kao kupka ima izuzetno blagotvorno delovanje na čitav organizam, jer relaksira, otklanja umor i stres, a koža postaje glatka, mekana i elastična, leči i prevenira prehladu, ublažavaju srčane, vaskularne smetnje, alergije, hipotireoidizam, usporenu cirkulaciju, pospešuje oporavak posle srčanog udara, hronično zapaljenje sinusa, uha, grla...
Kadu za kupanje napuniti vodom temperature 38ºC i dodati tri do četiri kašike gline. U kadi treba ostati najviše 15 minuta. Ovakva kupka ima izuzetno blagotvorno delovanje na čitav organizam

U dermatologiji maska sa glinom leči akne, alergije kože, psorijazu, dermatitis, pomaže u prevenciji gojaznosti i ublažava sve reumatske bolove. Veliki broj minerala jača i obnavlja strukturu kože. Antibakterijsko i antiseptičko dejstvo gline predstavljaju osnovni preduslov za njenu primenu na koži gde je idealna protiv: ekcema, akni, ujeda insekata, zateže kožu, vrši piling kože.
Pomešati 2-3 kašičice gline sa nekoliko kapi limunovog soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smesa. U nju se može dodati i maslinovo ili bademovo ulje. Smesu naneti na čisto lice i držati 20-30 minuta. Umiti lice negaziranom mineralnom vodom i naneti hidratantnu kremu.

Izvrsno je sredstvo za pranje kose, daje kosi sjaj, volumen, čisti kožu glave skidajući perut i lečeći seboreju, otklanja masnoću i prljavštinu, a ujedno regeneriše i pospešuje rast kose.
U kombinaciji sa maslinovim uljem, glina služi za regeneraciju iskrzale i oštećene kose i protiv njenog opadanja.

Glina za unutrašnju - oralnu upotrebu mora biti sertifikovana i na njoj je to naznačeno. Uveče razmutite punu čajnu kašičicu zelene gline u 2 dcl tople vode.
Glinu uzimajte ujutru nakon ustajanja, ili uveče pre spavanja kada Vam je želudac prazan. Po želji, možete glinu uzeti bar jedan sat pre jela.

Glinu oralno uzimajte na sledeći način:
1. nedelje: ujutru, pre doručka, bez mešanja popijte samo vodu, a talog bacite
2. nedelje: ujutru, pre doručka, promešajte, ostavite 5 minuta da se talog slegne, a vodu popijte.
3. nedelje: ujutru dobro promešajte i odmah popijte vodu zajedno s glinom
Zatim napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete raditi 2-4 puta godišnje.

Lekovita glina neutralizuje višak želudačne kiseline. Ako patite od gorušice, 2h pre, ili posle obroka dobro je uzeti kašičicu lekovite gline rastopljene u čaši mlake vode.
Kod proliva, pogotovo onih letnjih - virusnog porekla, 1-3 kašičice gline rasvorite u biljnom čaju dunjinog lista i tako spravljeni napitak pijte nekoliko puta na dan. Uzmite probiotik bar 2h posle uzimanja gline u tom slučaju.
Silikati iz zemlje apsorbuju otrovne materije u želudcu i na taj način uklanjaju i neugodan zadah iz usta.
Čisti probavni trakt od toksina i masti, a na taj način pomaže celokupnom organizmu da dođe u ravnotežu smanjujući holesterol, trigliceride, reguliše crevnu floru, povećava resorbciju hrane u crevima i njenu iskoristljivost, pomaže jetri u procesu detoksikacije i snižava jetrene enzime kao i protok žuči. Podiže sami tim i imunitet organizma.

Ukoliko glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite kao pastu, izbelićete zube i ojačati zubnu gleđ i desni.

Kada ne treba koristiti glinu...
Postoje stanja organizma kada terapija glinom nije preporučljiva:
- glina zbog svog bogatog mineralnog sastava podiže krvni pritisak, te bi trebalo da je izbegavaju osobe sa visokim nekontrolisanim, ili varijabilnim pritiskom koji ne reaguje na medikamentoznu terapiju.
- morate paziti da ako pijete neke lekove, ili suplemente, to ne činite uz glinu, već 1h pre, ili 2h posle primene glina terapije, glina apsorbuje - tako da će za sebe vezati i sastojke leka, ili smanjiti koncentracije vitaminsko-mineralnih kompleksa koje ste uzeli.
- glinu ne bi trebalo koristiti duže od dvadeset dana u kontinuitetu, jer može izazvati dehidrataciju bez obzira ako povećamo unos tečosti, a sve zahvaljujući njenoj neverovatnoj sposobnosti da privlači vodu.
- glina kao maska je dobra za masnu, ali ne i za suvu kožu i kosu, jer će ih dodatno isušiti.
- osobe obolele od astme, alergični na polen i plućni bolesnici mogu biti u riziku zbog izlaganja prahu gline koji može da pogorša stanje. Zato budite obazrivi prilikom rukovanja još nerastvorenom glinom ako imate ovih problema.
- glina greje, što može da bude nepoželjna reakcija prilikom stavljanja na kožu sa izraženo popucalim kapilarima, u blažim slučajevima pratite stanje i reagujte po potrebi.

Svi ovi saveti za glinu važe i za zeolit koji je postao popularan poslednjih godina , obzirom da zeolit ima sličnu namenu, korišćenje i dejstvo kao glina.

                                                                                                  Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар