уторак, 19. мај 2015.

Mitiseri



Mitiseri (komedoni) su zatvorene pore na licu koje se pojavljuju prekomernim lučenjem ulja i sebuma lojnih žlezda, zbog bakterija, prašine i ostalih nečistoća koje dolaze u dodir sa licem.  Nečistoće koje se nalaze u porama reaguju sa kiseonikom i dobijaju crnu boju. Najčešće se stvaraju na području T-zone (čelo, nos i brada), jer je upravo to mesto najvećeg lučenja sebuma na koži lica. Najčešće se pojavljuju kada se dešavaju određene hormoralne promene u telu kao što je pubertet. Takođe, mitiseri na licu mogu da se pojave i u kasijem dobu, ako ste izloženi velikom stresu, ili ako za negu lica koristite kreme koje sadrže više masne komponente nego što to Vašoj koži  odgovara. Tu su i faktori kao što je nepravilna ishrana, nedovoljna, ili nepravilna higijena i nega kože, loš san...  Zato je najbolji savet da promenite kremu, smirite se, disciplinovano sprovodite higijnu, balansirate ishranu, redovno menjajte jastučnicu na kojoj spavate i negujte vaše lice pravilno. Mitiseri su faktički jedan oblik akni, ali najlakši oblik za lečenje i tretman.

Hrana koja pogoduje mašćenju kože, a samim tim i nastanku mitisera je: brza hrana, kalorični ugljeni hidrati, čokolada, kofein, alkoholna pića i gazirani sokovi, svenjsko meso, slanina, mlečni proizvodi,jako začinjena hrana, neki morski plodovi (školjke, škampe), majonez.... te ih treba izbegavati kod osoba koje imaju izražen ovaj kozmetološki problem.

Najlakši i najefektniji metod uklanjanja mitisera je onaj kada ih fizički (manuelno) uklonimo sa lica, međutim većina to radi na pogrešan način, krupne i uočljive mitisere nikako nemojte grubo i agresivno gnječiti i stiskati, jer mogu formirati neprikladne i nedopadljive rupice na licu, a usled iritacije mogu i formirati bubuljice praćene gnojem i bolom. To svakako nije dovoljan tretman, jer da bi se zaista sanirao problem treba delovati na uzročnike koji dovode do nastanka ovih neprijatnih crnih tačkica - koji su već navedeni.

Postupak menuelnog uklanjanja mitisera - prva pomoć i prvi korak u postupku trajnog čišćenja mitisera prirodnim putem

Na prvom mestu, da bi ste sa lica uklonili mitisere, dubinski iz pora uklonite svu masnoću, koja je često nataložena i potisnuta. Zato lice najpre izložite delovanju tople vodene pare, ili se umijte velikom količinom što toplije vode. Na taj način, toplota vodene pare, ili vode će uticati da se pore rašire, a samim tim, iz njih će biti lakše ukloniti masnoće i mitisere.

Evo i kako:

Kratko prokuvati 1 dl obicne vode pa dodati 1/2 kašičice morske soli. Ovim rastvorom (uz pomoc vate), nekoliko puta očistiti lice, posebno "T zonu". To ce doprineti da koža postane manje masna. U istu svrhu možete koristiti malo zagrejano jabukovo sirće.

Uradite piling kože lica (recepture za piling i maske neto kasnije), a zatim predhodno opranim rukama, nežno istisnite sadržaj mitisera, obavezno operite jagodice prstiju sapunom , ili 70% alkoholom posle svakog stiskanja da nebi došlo do prenosa eventualne infekcije. Takođe postoje i komedon ekstraktori - metalne alatke za kućnu i profesionalnu upotrebu koji se još bolje i preciznije mogu koristiti u cilju otklanjanja mitisera bez povreda okolne kože. Po završetku celokupnog procesa istiskanja obavezno više puta vatom natopljenom 70% alkoholom pređite oblasti koje ste tretirali, a u alkoholu temeljno isperite i Vaš komedon ekstraktor. Uz adekvatne pilinge i negu ovaj postupak neće biti potrebno često primenjivati, ne češće od jedanput mesečno, a kasnije i ređe.




Ovsena kaša smiruje iritacije, uklanja mrtve ćelije kože, upija višak masnoće i pomaže u čišćenju lica. Napravite vašu omiljenu ovsenu kašu uz pomoć destilovane vode. Potrebno je da je na sobnoj temperaturi ohladite i nanesete na područja na kojima se mitiseri nalaze. Ovsenu kašu lagano kružnim pokretima nanesite na lice, držite oko 10-15 minuta, a potom je  isperite mlakom vodom. Ovu piling-masku možete da koristite svaki dan.

Pomešajte med i cimet u odnosu 2:1 tako da dobijete čvrstu smesu. Tako dobijenu pastu stavite na deo kože sa mitiserima, utrljajte i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. Nakon toga isperite lice sa vodom , ili vašim tonikom. I ovu metodu možete koristiti svaki dan.

Maske za lice protiv mitisera

1-2 belanca jajeta izmešajte sa kašikom isceđenog limuna i pola kašike meda. Masku nanesite na nos i druga područja zahvaćena mitiserima, ostavite da se stvrdne 15-ak minuta, pa je skinite s lica. Belanca će se stvrdnuti, pa ćete vrlo lako moći da “odlepite” masku s lica. Nemojte je isprati vodom, ili skidati sunđerom – bitno je da je odlepite sa lica, jer ćete jedino tako sigurno izvući mitisere iz pora. Lice na kraju isperite mlakom vodom, nanesite alkoholni tonik koji će zatvoriti pore i tanki sloj blago hidratantne kreme. Ovakav tretman kože je dovoljan 1-2 puta nedeljno.

Glinu u prahu pomešate sa vodom (možete dodati i  jabukovo sirće, koje pomaže kod akni, ili limunov sok, ružinu vodu) i nanesete na čisto napareno lice. Glinene maske su napravljene tako da odstranjuju prljavštinu i višak masnoće sa kože. Kada ste naneli masku kružnim pokretima preko lica, ostavite da se osuši, a potom isperite vodom i blagim alkoholnim tonikom za lice. I ovaj tretman je dobro primenjivati jedanput nedeljno.


 A), razne alkohole i antibiotike koji možda odmah čiste i denzifikuju komedone, ali na dugoročnom planu često čine da se koža još više masti, što nikako nije rešenje. Savremen način života iziskuje dugoročniju i disciplinovaniju borbu sa promenama kože ako je sprovodimo prirodnim putem, ali je ona jeftinija, zdravija i trajnija. 
Ne zaboravite da će konstantno istiskivanje mitesera, često diranje lica rukama, spavanje s šminkom, ili prekrivanje problematičnih delova kože teškim puderima samo pogoršati postojeće stanje.   

                                                                                                                Za Vaš dobar izgled..

Нема коментара:

Постави коментар