уторак, 19. мај 2015.

Bršljan

BRŠLjAN

Ova lekovita biljka - puzavica čest je stanovnik urbanih područja gde ukrašava obično naše zidove. Može narasti do dužine od 20m. Osim dekorativne uloge malo ljudi zna koliko nam zaista može pomoći u rešavanju najrazličitijih zdravstvenih boljki, kao što su bolesti slezine, polipa u nosu, bolesti očiju, hrskavice, kamena i peska u bubrezima, upale mokraćne bešike, belog pranja kod žena, lečenju kožnih bolesti (najčešće gljivičnih - Kandidijaza), ispiranje rana... Čaj od lista bršljana može se upotrebiti za reumatske i žucne tegobe, čišcenje krvnih sudova kod ateroskleroze, kod upale želuca i creva, regulaciju mesečnog ciklusa kod žena, a njegova najrasprostranjenija primena u savremenoj fitoterapiji je kod hroničnog suvog kašlja, bronhitisa, astme i u tretmanu celulita.

Preporuke stručnjaka su da ne treba uzeti više od dve supene kašike usitnjenog lista brsljana na litru vode, bilo da pravite čaj, kupku, ili sirup. Takođe nebi trebalo da se pije u bilo kom obliku duže od 14 dana. Svež sok od bršljana može izazvati alergijsku reakciju, pa ga treba razblažiti. Kod primene u trudnoći što se tiče oralnog uzimanja preparata bršljana, mišljenja su podeljena, dok za spoljnu primenu nema nikakvih neželjenih pojava.
Bobice bršljana se smatraju otrovnim i ne treba ih ostavljajti na dohvat male dece i ne koristite ih u pravljenju čaja.

Bršljan je zahvaljujući saponozidima (hederagenin, bajogenin, alfa-hederin), saponinu (hederasaponin C) veoma efikasan biljni lek posebno za respiratorne organe. Koristi se za smirivanje nadražaja i opuštanje mišića bronhija, kao i za razređivanje guste sluzi u organima za disanje. Stručnjaci ga preporučuju kod bronhitisa i suvog velikog kašlja. Za lečenje se ređe koristi cela biljka, ili samo list koji je najbolje sakupljati u maju, ili junu.

Pored saponina, bršljan sadrži i tanin, flavonoide i alkaloid emetin...
Bršljan deluje diuretično, a njegovi sastojci hederasaponini deluju jednako snažno na vene kao i daleko poznatiji escin iz divljeg kestena, a hederagenin inhibira enzime elastazu i hijaluronidazu. Inhibicija ovih enzima omogućava da se stvara više molekula elastina i hijaluronske kiseline u koži, što omogućuje bolju izgradnju potkožnog tkiva. To je od neprocenjivog značaja kod celulita. Preparati koji sadrže bršljan pomažu razgradnju masnog tkiva i podstiču proces njegove eliminacije. U biljnim preparatima protiv celulita, bršljan je obično kombinovan sa ekstraktima kofeinskih biljaka: garsinije, kafe i zelenog čaja, kao i sa esencijalnim uljima žalfije, limuna i morača. Ubrzava se rirkulacija, eliminacija suvišne tečnosti i masnoća, obnavlja se podkožni sloj novim kolagenom i hijaluronom, sve to dovodi do smanjenja čuvene "narandžine kore" uz masažu, promenu načina ishrane i strpljivu primenu.

Primećeno je i da supstance iz bršljana hederasaponini i poliacetileni deluju antigljivično, posebno na ...


kandidu, pa se čaj od jednakih količina bršljana i žalfije preporučuje kod upornih kožnih infekcija kandidom, kao i kod peruti. Jak čaj od listova bršljana i oraha pomaže ljudima koji pate od atletskog stopala najčešće u vidu obloga i kupki spolja na kožu. Takođe dobro usitnjena četiri sveža lista bršljana staviti svako veče na kožnu promenu, obmotati gazom i ostaviti na tom mestu najmanje 1 sat. Nakon 7 - 10 dana doćiće do povlačenja gljivične promene na koži, ili kurjeg oka.


Čaj od bršljana protiv kašlja i bronhitisa
Jednu kafenu kašiku suvih listova bršljana prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i zasladite medom. Dnevno treba popiti dve do tri šolje ovog čaja. Čaj nije preporučljiv za decu mlađu od 7 godina.

Čaj za reumatske tegobe:
za čajnu mešavinu uzima se u istim količinama mešaju listovi brsljana, listovi i cvet suručice/medunike - Filipendula vulgaris, vrhova zlatnice/ čelebi grane/ štapa sv. Petra - Solidago virgaaurea, vrhova ivanjskog cveća - Galium verum i korena jagorčevine - Primula vulgaris.
Tri kašike čajne mešavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i piti po 1,5 dl nezasladjeno, pola sata pre jela i izmedu obroka, pet do sedam puta dnevno, nakon 14 dana mora uslediti pauza od 7 dana. Ako niste u mogućnosti da nađete ove biljke u Vašoj bio-prodavnici- bršljan u gelu, ili čaju možete dodati u neki drugi antireumatski preparat za spoljnu upotrebu. Bršljan dobro prodire u kožu, dublje od drugih lekovitih biljaka, tako da ni spoljna primena neće smanjiti njegov efekat.

Bršljan protiv celulita
Dve pune šake svežih usitnjenih listova bršljana stavite u teglu i prelijte sa 500ml svetlog susamovog ulja. Dobro zatvorite. Na dno jednog dubokog lonca stavite nekoliko krpa, stavite teglu na njih, nalijte vodom toliko da dođe skoro do vrha tegle i blago zagrevajte. Voda ne treba da vri, već da bude na temperaturi oko 70 stepeni celzijusa. Nakon sat vremena skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Procedite i dodajte 20 kapi etarskog ulja anisa i 20 kapi etarskog ulja limuna. Sve promućkajte i čuvajte u dobro zatvorenoj boci. Koristi se za masažu dva do tri puta nedeljno.

Za razliku od nevena i gospine trave, macerat lista bršljana retko se pravi u našim krajevima. Vrlo je jednostavan za pripremu - dovoljno je potopiti suvi list bršljana u hladno ceđeno ulje poput badema, suncokreta, pa čak i masline, i ostaviti četiri nedelje na hladnom mestu. Dobije se macerat vrlo neutralnog mirisa koji se vekovima u Evropi koristio kod venskih tegoba, gljivičnih infekcija kože, a u modernim vremenima i protiv celulita.

Bršljan kod polipa u nosu
Ušmrkavanje male količine soka od celog bršljanovog lista koji se svež usitni i ostavi u 100ml mlake vode jedan dan, u koju se potom doda kuhiljske soli na vrhu noža, pomaže kod otklanjanja polipa iz nosa. Koristi se dva puta na dan, 10 dana u kontinuitetu. Bilo bi dobro da ovaj preparat stavite u neku bočicu sa raspršivačem i tako koristite u aplikaciji.

Čajna mešavina protiv gljivičnih infekcija:
Odmerite na kuhinjskoj vagi po 100g suvog lista Bršljana, herbe Žalfije i Vranilovke.
Sve ove biljke pomešati u posudi, pa 3 supene kašike smeše prelijte sa 750ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 1/2 sata. Procedite i popijte u toku dana. Čaj se pije tri nedelje, pa se pravi pauza od sedam dana. Izbegavajte šećer i kvasac u svakom obliku tokom perioda lečenja, jer su to stvari koje direktno utiču na povećan razvoj gljivica i neuspeh terapije. Ključ antigljivične terapije je disciplina u ishrani i dizanje imuniteta, lekovite biljke su tu da Vam u tome pomognu.
                                                                                                                     Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар