четвртак, 21. мај 2015.

Štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima



Da li čitate deklaracije na kozmetici? Ako zaista želite da vodite računa o svom zdravlju i lepoti to naprosto morate činiti!

Kozmetička industrija i velike kozmetičke kuće nisu spremne da se odreknu nekih jeftinih sastojaka u kozmetici zato što su oni štetni. To će mnogi učiniti tek kada ti sastojci budu zabranjeni za upotrebu od strane državnih organa, ili poraste svest o njihovoj štetnosti. Između profita i zdravlja potrošača, još uvek je malo onih koji će se odreći jednog dela svoje zarade. Druga vrlo važna stvar je da proizvođači kozmetike štetne sastojke “provuku” u sklopu neke multikomponentne emulzije, ne upotrebljavajući pun naziv, već skraćenice, ili složenice, sitna slova u sastavu…

To je sa njihovog stanovišta “opravdano” , jer pravljenje velikih količina preparata za veliko tržište i nemogućnost predviđanja kada će taj proizvod biti kupljen, koliko će dugo stajati u nekom skladištu, ili rafu veledrogerije, prosto iziskuje takav način proizvodnje.


Na kraju dobijemo proizvod koji je prezasićen veštačkim bojama, parfemima, hemijskim zaštitama i sl. Čak i kvalitetni prirodni sastojci koji se u takvim proizvodima nalaze, posle dužeg roka sigurno su izgubili svoje lekovite osobine, boju i miris, koji se vaštački “kamufliraju”. Takođe niko sa sigurnošću ne može reći šta je u tom proizvodu od sastojaka hemijski medjusobno interreagovalo u tom dugom intervalu vremena.

 Dugogodišnje izlaganje ovim štetnim kozmetičkim sastojcima može narušiti zdravlje, jer


 ih koža apsorbuje, a dolaze i u krvotok, majčino mleko…

Pomenućemo samo neke od najštetnijih sastojaka u kozmetici:

1.Formaldehid - dokazano kancerogen, sadrže ga proizvodi za negu kose, lakovi za nokte. Pošto ga nećete pronaći pod ovim imenom, tražite formalin, form, lysoform, ili formalith. Do skoro je bio čest sastojak preparata za brazilski keratin.

2.Parabeni - jeftini konzervansi, imaju hormonsko, estrogeno delovanje i povezuju se sa nastankom raka dojke, pa se sve više izbacuju iz kozmetike. Najviše se nalaze u šamponima, regeneratorima, dezodoransima, losionima, kremama…  Potražite ih kao methylparaben, ethylparaben, propylparaben… Takođe i drugi konzervansi kojima pribegava kozmetička industrija, umesto parabena, nisu ništa manje štetni, ali su po proizvođače skuplji - to je vrlo često razlog zašto se paraben-free kozmetika prodaje po višim cenama! Konzerviranje vitaminima E i C, medom i drugim prirodnim supstancama može dati rezultate jedino ako se pakuje u definisanim uslovima, ima zaštitnu foliju, pravi po porudžbini, troši u razumnom roku i čuva od toplote i direktne sunčeve svetlosti.

3.Naftni derivati - sumnjivo kancerogeni zbog nečistoća koje sadrže.. Najčešće se nalaze u kremama za lice, voskovima za depilaciju, parfemima, kremama za bebe i za zaštitu od sunca. Takođe, šminka ih često sadrži. Oni kožu čine mekom i nežnom, štite je i dobro se apsorbuju. Potražite na vašem industrijski spravljenom peparatu: petrolatum, parafin….


4.Phenoxyethanol- koristi se zbog mirisa u kozmetici i još uvek nije zabranjen, ali se sumnja da utiče na plodnost i da može uticati i na prerani porođaj. Slabi imuni sistem i štetno utiče na kožu, pluća i oči… Postoji toliko finih etarskih ulja koji zasigurno mogu dati lep miris nekom preparatu u prihvatljivom roku za upotrebu, pri adekvatnom čuvanju.

5.Propylene glycol, PEG, PG - propilen glikol je jedan od omiljenh sastojaka u kozmetičkoj industriji, jer vezuje za sebe velike količine vode i ima veliku moć prodiranja u kožu, a nije skup. Nalazi se u dezadoransima, proizvodina za kosu, kremama za samopotamnjivanje, losionima za bebe. Šminka ga često sardži. Veruje se da ima neurotoksično dejstvo, pa se sve manje koristi. Mnogo je bolje kada umesto njega kozmetika sadrži prirodni glicerin. Ovaj sastojak nije toliko problematičan kada se koristi u npr. kapima za uši, antibiotskim mastima, jer njih ne koristimo dugo i često, ali u preparatima za svakodnevnu upotrebu i njega treba izbegavati. U preparatima koje NS kozmetika promoviše nema propilen-glikola.

6.Octyl methoxycinnamate - sadrže ga proizvodi za samopotamnjivanje kože, kreme i losioni, ili proizvodi koji se koriste u solarijumima, ali i šminka. Sumnja se da može uticati na pojavu raka kože, a prodire i u majčino mleko. Tražite proizvode sa titan dioksidom umesto ovog sastojka, koji je dokazani zaštitnik Vaše kože od štetnih UV zraka. Oxybenzone  je aktivan hemijski sastojak takođe u preparatima za sunčanje, akumulira se u masnom tkivu i povezan je sa alergijama, hormonskim disbalansom, ćelijskim oštećenjem , preranim porođajem i smetnjama u razvoju ploda .


7.Sulfati SLS , SLES (Sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate)  - isušuju kožu i iritiraju je, pa osim alergije može nastati i ekcem. Najčešće se nalaze u šamponima, kupkama, pastama za zube, kremama za lice, losionima… Potražite kozmetičke proizvode koji sadrže coco-glukozid i natrijum coco-glukozid tartarat umesto sulfata. Perite kosu šamponima bez sulfata i primetićete razliku. Izbegavajte sulfate, jer isušuju kosu i neutrališu farbanu boju kose. Znate i sami kako peku oči od šampona, dobar deo tog osećaja zahvalite sulfatima. Kosa se zasiti šampona s vremenom. Verovatno ćete primetiti da vam šampon “ne radi” kao kada ste počeli da ga koristite. Promenite ga na kratko, pa nastavite sa korišćenjem starog. Takođe je dobro s vremena na vreme uraditi dubinsko pranje kose kod frizera. Kada očistite teme i dlaku, stari šampon će vam opet prijati i kosa će “prodisati. Takođe ne očekujte kosu kao sa reklame. Kosa koja se u sekundi preporodi, postane 10x gušća i sjajnija, ne postoji. Ono u šta treba da verujete je konstantna i pravilna nega kose odgovarajućim preparatima, kao i pravilna ishrana.

8. Hydroquinone - koristi se za beljenje kože u preparatima. Povezuje se sa kancerom i neplodnošću.

9. Talcum (talk) – koristi se kao bitan sastojak pudera za bebe i pudera za lice. Pošto dosta praši, njegov efekat pri udisanju na disajne organe je sličan azbestu tvrde stručnjaci, te ga treba koristiti u formi paste, ili tečne emulzije gde se taj nepoželjan efekat otklanja.

Dodatni saveti za oprez:

Izbegavajte proizvode za hdrataciju koji sadrže ureu (karbamid). Ona se opravdano može koristiti samo u preparatima za negu dlanova, peta i stopala, jer je tu najdeblja koža. Urea ulazi u interakciju sa kolagenom i proteinima mekše i tanje kože, te umeto da obezbedi hidrataciju (što joj je i namena) lica, ili ruku, može ih učiniti vremenom još starijim i izboranim.

Izbegavajte sledeće supstance: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, EDTA, PCA... Svi oni izazivaju negativne lokalne efekte na koži i sluznicama (iritacije, suvoća, dermatitis, ekcem…), do sistemskih efekata na odredjene organe, jer se više od pola količine sastojaka koje nanosimo na kožu upije (oštećenja jetre, bubrega, mozga, hormonski dizbalans)

Postoji jedno zlatno pravilo – sve ono što ne biste pojeli, ne treba staviti ni na kožu, kosu, ili nokte. Ipak, pošto živimo u savremenom svetu gde nema mnogo vemena i mesta za branje lekovitih biljaka i spravljanje melema kod kuće, prefolmulisali bi to u: “Sve što ne možete tečno da pročitate, ima puno slova i brojeva, ili ne znate čemu služi, ne stavljajte na sebe!”

Izbegavajte silikonska ulja kao što su cyclomethicone, dimethicone, dimethiconol. Ona zatvaraju pore na koži, onemogućavaju pravilno disanje kože i kose i remete razmenu materija, tj. remete sposobnost kože da izbacuje toksine.. Takođe su jedni od glavnih uzročnika nehormonske ćelavosti! Ima ih najčešće u proizvodima za kosu.


Dioxane, kancerogeni sastojak koje se namerno ne dodaje u preparate, već se nadje u njima kao tehnološki produkt - posledica industrijske proizvodnje kozmetike. Ima ga u proizvodima koji pene.

Živa (Hg), čiji su toksični efekti i nemogućnost eliminacije iz tela dobro poznati, a nalazi se često u maskarama.

Paraphenylenediamine (PPD): sastojak proizvoda za kosu, a dugoročno toksičan za kožu i slabi imuni sistem.

Jedno sveobuhvatno istraživanje u Americi potvrdilo je da u 400 najpoznatijih i najprodavanijih vrta ruževa ima u sebi Olovo! Razmislite o tome kada sledeći put stavite jaku šminku, poljubite dete, ili mu čak date da se šminka…

                                                                                                       Za Vaš dobar izgled...


Нема коментара:

Постави коментар