уторак, 19. мај 2015.

Depilacija

DEPILACIJA – PRIMENA, TEHNIKE, PRIRODNA REŠENJA, NARODNI RECEPTI I NEGA POSLE
Depilacija nije izum današnjice, jer ni maljavost nije estetski problem samo savremenih ljudi. Poznato je da su mnoge stare civilizacije dlakavost smatrale ružnom i upotrebljavale razna sredstva za depilaciju. Tako su se, na primer, za uklanjanje dlaka u stara vremena najčešće koristili kombinaciju - šećer, med i limun.

Na ovim prostorima do pedesetih i šezdesetih godina XX veka bilo je normalno videti ženu sa dlakavim nogama na ulici. Danas je ženama omogućeno da biraju na koji način će uraditi depilaciju, kozmetičkih preparata i aparata ima pregršt, a i cena im je relativno pristupačna. Nema potrebe za odlaskom u kozmetičke salone radi uklanjanja dlačica, jer uz malo pažnje, strpljenja i prakse možete dobiti zadovoljavajuće efekte i kod kuće.

Neki univerzalni saveti za koji god metod depilacije da se odlučite. Pustite da vam dlačice porastu do 5mm, ne duže, i pre nego što počnete depilaciju, uradite piling tela, namažite par sati ranije kožu koja će biti tretirana nekom hidratantnom kremom. Dlake koje rastu iz mladeža ne treba čupati, samo skratiti, a koža koja se ljuspa, ekcem, ili psorijatična promena mora biti pažljivo tretirana i negovana češće i duže od ostalih delova kože, poželjno i sa više različitih preparata.Evo nekoliko vrsta depilacije koje su vam sigurno poznate:

BRIJANJE
Najlakši i najbrži način skidanja dlačica. Potreban vam je samo brijač, po mogućstvu sa zaštitom. Utrljajte na željeno mesto gel za tuširanje, ili penu i laganim potezima u smeru suprotnom od rasta dlake, povlačite. Nemojte pritiskati brijač na kožu, jer, iako je zaštićen može Vas poseći ako nepravilno rukujete sa njim. Kada završite, utrljajte na depilirano  mesto neku umirujuću kremu (neven, aloja, kamilica) da bi se sprečila pojava prištića. Ako se ipak posečete, isperite ranu hidrogenom, ili alkoholom. Mana ovakvog načina depilacije je ta što dlačice rastu vrtoglavom brzinom, jer ih brijač samo preseče, a koren dlake ostaje netaknut. Brijač se koristi samo za noge, pazuh i intimne delove. Kada završite, isperite  brijač i stavite ga u neku kutiju na primer, gde neće biti izložen bakterijama. Ruke i nausnice držite dalje od brijača da ne biste napravili još gore nego što trenutno jeste.

ČUPANJE PINCETOM
Pinceta je kao i brijač ‘’stara škola.’’ Zgodna je za rukovanje, ali dosadno dugo traje čupanje dlačica sa njom, zato što morate svaku posebno odstraniti. Obrve se najčešće sređuju ovom metodom. Uhvatite sa oba kraja pincete dlaku bliže korenu i povucite. Čupanje obrva nije nesnosno bolno, ali zna da ostavi crvene tragove na koži, pa zbog toga nanesite bogato dnevnu kremu za lice na to područje pre i u periodu od par dana posle čupanja. Prednost čupanja dlačica pincetom je što dlačice potpuno izlaze iz korena što omogućava njihov sporiji rast. Operite pincetu odmah posle upotrebe i dezinfikujte je alkoholom, kao i deo kože koji ste tretirali.

KREME ZA DEPILACIJU
Preparati za depilaciju u obliku kreme idealni su za sve koji su lenji. Samo namažete mesta obrasla dlačicama, sačekate par minuta, isperete i kao rukom odnesene! Trik je u tome što ove kreme sadrže hemijske sastojke koji potpuno sprže dlačice, ali one ipak počnu da rastu posle nekoliko dana zato što su odstranjene samo površinski kao i brijanjem. Pazite!
Mnoge kreme za depilaciju mogu izazvati žestoke alergijske reakcije i uopšte iritacije kože takvog intenziteta da se uglavnom neće moći sanirati lako i za koje bi tretman lekovitim biljem bio nepotpun, ili prespor. Preporučuje se tretman antihistaminskim mastima, kortikosteroidnim mastima, pa čak i loratadin tabletama i injekcionim preparatima, ako dođe do jakog gušenja i oticanja. Zato, ako se odlučite za ovaj nezdrav, i pomalo rizičan korak pre korišćenja kreme obavezno uradite alergo-test koji bi trebalo da bude napisan na poleđini kutije, ili u uputstvu u kutiji. Ove kreme možete nabaviti svuda, samo, pogledajte im rok trajanja pre kupovine. Mogu se nanositi na sve delove tela koje želite da izdepilirate. Na kraju detaljno isperite tretirana mesta vodom i ne izlažite se suncu tog dana.

DEPILACIJA VOSKOM
Veoma popularan način depilacije kod žena, a sve češće i muškaraca. Posebno onih sa maljavim leđima. Nije ni čudo, jer ovaj vid depilacije odstranjuje dlake iz korena. Postoji topla i hladna depilacija. Sve što vam treba su trake za depilaciju i vosak. Topla metoda se izvodi tako što se patrona sa voskom koji ste pre toga kupili stavi u posudu sa proključalom vodom, ali tako da vrh patrona ostane nepokvašen. Kada vidite da se vosak zagrejao i otopio, izvadite patronu i pustite da se malo ohladi, ali ne dugo. Tek onda možete početi sa depilacijom. Nanesite vosak na mesto koje želite da depilirate, u smeru rasta dlake, onda nežno zalepite traku i snažno povucite suprotno od smera rasta. Iritacija kože i crvenilo stalan su pratilac ovakvog načina depilacije, pa zato preporučujemo da odmah po završetku nanesete zaštitnu kremu bogatu pantenolom na primer. Vosak koji vam se zalepi po rukama, nogama i nausnicama skinite običnim uljem koje koriste bebe. Opekotine i podlivi su čest pratilac ove vrste depilacije.

Ukoliko...


 dođe do opekotine i bola, na crvenilo na koži, stavite hladan oblog nekih 5 minuta, a zatim namažite neki od preparata u gel formi (aloju, neven, hladan čaj od kamilice koji ste predhodno pripremili, ili tanak sloj kantarionovog ulja). Ispucale kapilare i podlive najbolje ćete tretirati kesten gelom nekoliko dana, više puta dnevno - mada ukoliko imate ovaj problem, zaista ova metoda za Vas nije preporučljiva. Hladna depilacija voskom obavlja se još lakše. Kupite trake u kojima se nalazi već postavljen vosak u tankom sloju, držite traku u ruci par minuta da se malo zagreje, odlepite zaštitnu foliju i zalepite traku na mesto koje želite da izdepilirate. Ostalo je isto kao i kod toplog načina. Nešto slično vosku možete napraviti i sami. U pitanju je šećerna pasta, tip depilacije koji je nepravedno zapostavljen, o njemu ćemo pisati kasnije.

ELEKTRIČNI DEPILATOR
Ako se opredelite za ovaj način, trebalo bi da znate da je jedan od najbolnijih. Pored toga, depilacija traje dugo, jer morate svaku dlaku odstraniti. Ako slučajno neku preskočite, izgledaće smešno kada počnu da rastu, negde će ih biti, a negde ne. Ako ipak uspete stručno da se izdepilirate električnim depilatorom, imaćete sreće da dlake ne gledate naredne tri do četiti nedelje. Ove spravice nisu skupe, lako im se menja baterija i mogu se spakovati u najmanju torbu.

IZBELJIVANJE DLAČICA
Vrlo dobar metod kod osoba sa izuzetno tamnim i jakim dlakama na neželjenom mestu, najčešće rukama, stomaku, leđima... Dlaka ne samo što se trenutno beli, već u narednom periodu može da si istanji, ili čak potpuno nestane sa tretiranog predela kože. Možete napraviti pastu od 2 kašičice talka, jedne kašičice hidrogena (10-12%) i nekoliko kapi amonijaka.  Takođe tu je i recetura: u vazelin sipati koncentrovanog (30%) hidrogena u zazmeri približno 1:1 (savetujem da ipak stavite više vazelina, jer zaista može biti neprijatno i bolno dugo držanje ove koncentracije hidrogena na koži), namazati sporno mesto 5-10 minuta, a zatim isprati vodom. Ostaviti kožu oko sat vremena da miruje, a potom namazati odgovarajućom kremom, ili bejbi uljem za smirenje iritacije. Ovu metodu primenjivati 2-3x mesečno. Bitno je napomenuti da posle sunčanja ovakvu metodu treba izbegavati jer kako beli dlačice, izbeli i preplanulu kožu, pa možete završiti "šareni".

OSTALE NARODNE METODE SMANJENJA I UKLANJANJA DLAKE
-Caj od jedne podvrste nane (Spearmint, zelena metvica) - Mentha spicata. Posle 5 dana pijenja caja od zelene metvice, primećeno je smanjenje slobodnog testosterona, a povećanje estradiola. Na taj način dugotrajnim uzimanjem utiče se i na maljavost.
-Brezino lišće spaliti, a nastali pepeo na dlanu pomešati sa vodom da postane kaša. Kašu stavimo na krpu koju držimo na dlačicama obraslom mestu, i to tri puta na dan, po jedan do dva sata. Tako cinimo nekoliko dana.

LJUSKA ORAHA
Sagoreti ljusku oraha predhodno osušenog u rerni, ili na otvorenom suncu, pepeo rastvoriti u vodi i tom smesom mazati mesta pojačanog rasta dlaka. Možete mazati delove lica koji su maljavi i sokom od rasečenog svežeg oraha. Receptura je sledeća:
1)Pepeo ljuske zrelog oraha:
Jednu kašičicu pepela ljuske oraha pomešati sa 1/2 litra vode i ostaviti da odstoji 12 sati, nakon toga 2-3 puta dnevno mazati mesta sa kojih želite da se oslobodite dlaka, ili napravite oblog koji ćete držati 30 minuta dnevno.
2)Tinktura ljuske zelenog oraha:
Zeleni orah staviti u teglu od tamnog stakla (može i tegla koju ćete obaviti aluminijumskom folijom), preliti alkoholom (96% ili 70%), zatvoriti teglu i ostaviti najmanje 2 nedelje, najbolje 2 meseca. Tinkturom mazati mesta sa kojih želimo da uklonimo dlake. Upozorenje osobama koje imaju problem sa stitnom zlezdom da nebi trebalo da koriste ovaj recept (jod moze da se apsorbuje u organizam i preko kože).

Tatula - (Datura stramonium)
U indijskoj narodnoj medicini za uklanjanje dlaka sa delova tela koristi se 150 g suve herbe biljke tatule (Datura stramonium) koja se kuva u 1L vode dok se ne dobije jak čaj. Tamponom vate namočenim u čaj mazati dlakave delove tela. Tatula je korov i izuzetno je otrovna. Usled predoziranja može doći i do smrti. Sadrži otrovne alkaloide atropin, hioscin-skopalmin, hiosciamin. Zabranjeno zakonom posedovati, ili uzgajati tatulu, pa Vam ovaj vid "depilacije" na preporučujemo.

UKLANJANJE DLAKA KONCEM
Takozvani "Threading" je takođe drevna metoda uklanjanja dlaka nastao u Indiji i Dalekom istoku, a danas je jedan od najtraženijih tretmana za korekciju linije obrva.
Za razliku od pincete ovaj postupak uklanja obrve čistom linijom i čupka sve dlačice odjednom. Osim za obrve ovaj tretman se može koristiti i za nausnice, bradu i ostatak lica. Mogu se tretirati dlačice dužine iznad 1 mm. Za tretman se koristi poseban konac od pamuka i svile. Pamučna nit je upletena i valjana duž površine kože i u isto vreme plete dlake u konac koji ih podiže i čupa iz korena. Rezultati traju najmanje 2 meseca. Na vama je da odlučite hoćete li se obratiti stručnjaku, ili postupak probati sami kod kuće uz veliki broj "uradi sam" videa na Youtube koji detanjno objašnjavaju kako se sprovodi ova tehnika.

Hipermangan (kalijum-permanganat)
U Rusiji se često koristi metod depilacije hipermanganom. Kalijum - permanganat, kao jako sredstvo (slično kao i hidrogen) ima učinka na svetljenje i na kraju smanjenje broja dlaka. Ovaj postupak ima veliku manu prvenstveno zato što ljubičasti pigment upija koža i potrebno je dosta vremena (par dana) da se povrati normalna boja kože, a takođe u višim koncentracijama jako isušuje kožu. Postupak je sledeći: u toplu vodu staviti hipermangana dok se rastvor ne oboji bledo-ljubičasto (obojenije nego za tretman rana, za šta se hipermangan obično koristi), a zatim se deo tela koji želimo tretirati stavlja u rastvor do 30 minuta, postupak ponavljati nekoliko meseci, bar 2x nedeljno. Na nedostupnijim delovima tela moguće je stavljati gazu natopljenu ovim rastvorom.

SODA BIKARBONA
Ovaj tretman neophodno raditi uveče, pred spavanje. Zalijte 1 kašiku sode bikarbone sa 200 ml ključale vode, promešajte i ostavite da se ohladi. Umočite u rastvor mali komadić vate, ili gaze, malo ocedite i stavljajte na mesto (mesta) gde rastu neželjene dlake. Zalepite flasterom i ostavite preko noći. Ujutru, nakon uklanjana zavoja, obavezno namažite hranljivu  kremu na problematične delove. Već posle 2-3 tretmana primetićete pozitivan rezultat: dlake sa lica počeće da pojačno opadaju u većini slučajeva.

POZNATO APOTEKARSKO SREDSTVO SA JODOM
Za pripremu ovog sredstva je potrebno: 2 ml joda, 1,5 ml amonijaka, 4o ml 96%-og alkohola i 10 ml ricinusovog ulja. Sve sastojke neophodno promešati i ostaviti dok smesa ne postane bezbojna. Ova smesa utrljava se u delove lica sa nepoželjnom maljavošću ujutru i uveče. Dlake će početi pojačano da opadaju posle nedelju dana korišćenja. Postoje tvrdnje da je ovo rešenje i za trajno uklanjane dlaka sa lica.

ULJE SEMENA KOPRIVE
Paradoksalno da se herba koprive koristi za tretman ćelavosti, ali seme koprive se dobro pokazalo kao sastojak koji smanjuje brojnost dlaka na koži. Recept ovog sredstva je poznat od davnina, koristile su ga lepotice 17. veka, a glasi ovako: 3 kašike semena koprive zaliti sa 100 ml bilo kog biljnog ulja. Ostaviti da odstoji 14 dana na toplom mestu. Posle procediti kroz gazu i pretočiti u staklenu teglicu i dobro zatvoriti. Svako veče, komadić vate, ili gaze umočen u ulje koprive, staviti na problematične delove lica i ostaviti na pola sata. Posle lice umiti toplom vodom i blagim sapunom.  Postupak kod svake osobe je individualan. Na taj način tretirati lice, dok dlake ne opadnu.

KURKUMA, MLEKO, BRAŠNO...
Kombinacijom kurkume, mleka i brašna možete napraviti pastu sa kojom možete ukloniti tanke dlačice, ali ne i one jače. Najčešće se koristi protiv sitnih dlaka na licu. Kurkumom možete ukloniti dlačice i usporiti njihov rast češćom upotrebom. Uz to omekšava i posvetljuje kožu. Pomešajte 1 šolju brašna (najbolje od leblebije – besan brašno), pola kašičice kurkume i nekoliko kapljica mleka (koliko je potrebno da napravite gustu smesu). Nanesite je na lice, na dlačice u smeru njihovog rasta i ostavite da se osuši 20 do 25 minuta. Nakon toga, vlažnim peškirom skidajte dlačice suprotno od smera rasta.  Ostatke smese uklonite toplom vodom. Na kraju nanesite hidratantnu kremu. Tokom ove vrste depilacije možete osetiti blagu iritaciju, ali to traje kratko. Ukoliko postupak budete ponavljali redovno značajno ćete smanjiti sitne dlake na obrazima i bradi.

BRAŠNI, LIMUN, VODA...
Dlačice sa lica možete ukloniti i smesom limunovog soka, besan brašna i vode. Trebaće vam: 10 ml svežeg limunovog soka, 1 šolja vode i 30 gr besan brašna. Sve dobro izmešajte da smesa bude bez grudvica, pa nanesite na lice. Ostavite da se osuši, 15-tak minuta, pa je skinite peškirom (jačim pokretima) u smeru rasta dlačica.

Jaču depilacijsku smesu za celo telo dobićete mešavinom belanca, kukuruznog brašna i šećera. Umutite 1 belance sa 1 kašikom šećera, pa smesi dodajte pola kašike kukuruznog brašna, pa mešajte dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite je na suvu kožu u smeru rasta dlačica i ostavite da se osuši, pa ogulite sa kože suprotno od smera rasta dlačica. Na ovaj način ih uklanjate sa korenom, možete je primeniti i na gušće dlake, kao standardnu depilaciju i rezultat će trajati duže.

DEPILACIJA ŠEĆEROM
Depilacija šećerom, "sugaring", ili persijska depilacija, je stari, isproban i delotvoran način za depilaciju.Ako želite da izbegnete hemikalije iz kupovnih preparata za depilaciju, ili odlazak u kozmetički salon i skupe tretmane, probajte ovaj način kućne depilacije koji neće ugroziti vaše telo, ili bankovni račun. Bitno je samo da savladate proces pripreme ove paste, a mi smo tu da vam pomognemo u celom procesu. Konkretno, treba naći ličnu meru i osećaj za pravu konzistenciju preparata, pa Vam savetujemo da, ako ste početnik, pravite manje količine dok se ne uhodate. Takođe bolje je staviti više šećera u smesu, lako ćete korigovati konzistenciju sa malom količinom vode, ili soka limuna, dok kod obrnute situacije baš i nema pomoći.

Šećerna pasta je sredstvo za depilaciju koje se sastoji od šećera, limuna i vode. Idealno kod šećerne paste je to što smesu možete napraviti sami, kod kuće.Kod uklanjanja dlačica šećernom pastom nema straha od uraslih dlačica i iritacije kože, to je njena osnovna prednost.Bol je neuporedivo manji nego kod depilacije voskom, a s vremenom se znatno smanjuje broj dlačica i one postaju sve mekše i ređe. U principu, ovaj način depilacije doprinosi zatvaranju folikula dlake i onemogućava njen rast.Nakon depilacije šećernom pastom, vaša koža će biti nežna i glatka. Nema alergijskih reakcija i drugih neugodnih nuspojava s obzirom na to da sadrži isključivo prirodne sastojke koji prijaju telu i ne lepe se za kožu poput voska. Šećerna pasta se preporučuje i za skidanje dlačica i sa intimnih delova tela, jer je tu koža izrazito nežna i osetljiva, kao i za skidanje dlačica s ruku i nogu.


 smesa veže za dlaku, a ne da prione za kožu kao kod depilacije voskom što dovodi do mnogo manje komplikacija u smislu stvaranja iritacije i modrica.
Postupak se izvodi tako što se odvojeni deo paste nanese na mesto s kojeg želimo da uklonimo dlačice pritom pazeći da se lepi SUPROTNO od smera rasta dlake! Razmazujte pastu u suprotnom smeru od rasta dlake, poželjno špatulom, pa je naglim kratkim potezima u smeru rasta dlake skidajte. Dlake će biti potpuno eliminisane. Postupak je drugačiji nego kod  depilacije voskom gde se vosak lepi u smeru rasta.
Nakon depilacije kožu obavezno isperite vodom i namažite kremom koja odgovara vašem tipu kože, o pravom izboru preparata će kasnije biti reči. Depilaciju šećernom pastom u početku ponovite 2 - 3 puta nedeljno, a kasnije pređite na jednom mesečno, jer će se do tada dlačice znatno prorediti, pa neće biti potrebe za tako čestim uklanjanjem.
Upotrebljenu smesu nikako nemojte vraćati u posudu za drugi put, jer se ista ne sme koristiti više puta.Depilacija šećernom pastom pogodna i za žene koje imaju problema s proširenim venama, ispucalim kapilarama i sklonosi ka modricama. Jednom rečju, šećerna depilacija je preporučljiva velikoj većini.Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da budete JAKO PAŽLJIVI I OPREZNI sa smesom dok je još uvek vruća. Pazite da se ne opečete, jer uzrokuje opekotine velikog stepena, ili da je ne prospete, jer će tad biti jako teško ukloniti je.
Ovaj stari i jednostavan način depilacije poslednjih godina bio je nepravedno zapostavljen zahvaljujući najezdi skupih sprava i hemijskih sredstava, ali se ponovo vraća u modu potvrđujući da nam je priroda neprolazni prijatelj.

Bez obzira na to koju metodu ste odabrali, bez obzira na stručnost kozmetičarke, depilacija je, sama po sebi, invazivan metod uklanjanja dlačica. Ipak, i dalje je mnogo bolja od bezbolnih metoda, kao što su brijanje, ili krema za depilaciju, koji problem rešavaju na svega dva-tri dana, a osim toga podstiču rast dlake i još više jačaju njen koren. Koža će vam,  dakle, na duge staze, biti zahvalna što ste se ipak odlučili na klasičnu depilaciju, ali reakcija kože nakon depilacije je neizbežna. Ipak, iritirana koža može da se umiri, ako se pridržavate nekih osnovnih pravila.

HIGIJENA, PILING, ČAJEVI, OBLOZI, GEL... ŠTA NAKON DEPILACIJE?
Neposredno nakon depilacije, na izuzetno osetljiva područja, kao što su nausnice, ili pazuh, možete staviti kockicu leda.  Obavezno je koristiti samo čiste predmete, čak sterilisane, iz originalnog pakovanja, ili predhodno natopljene alkoholom  kako bi izbegli infekciju. Nakon depilacije nemojte se tuširati vrućom vodom, ići u saunu i solarijum, nemojte da nanosite dezodorans, šminku i parfem na kožu. I ne izlagati se suncu,  ili se baviti sportom bar narednih 12-18 sati. Znoj često ume da bude problem, pa bi bilo dobro da par dana pre depilacije pijete po šolju čaja od žalfije dnevno - on smanjuje znojenje. Talk posle depilacije može pomoći na pregibima tela (pazuh, prepone...) da bi skupljao višak znoja i onemogućio trenje dve površine kože.

U dužem periodu posle depilacije, bitan je piling kože, kako bi se odstranjivao sloj mrtvih ćelija i preveniralo moguće zapaljenje, ili urastanje dlake. Adekvatna piling tehnika za ovakvu proceduru ne postoji, prosto morate videti šta Vam najviše odgovara, ali ga svakako morate sprovoditi.

Jabukovo sirće poznato je po antibakterijskom i protivupalnom dejstvu, pa je dobro i za negu iritirane kože.  Natopite vatu sirćetom i njome pređite preko upaljenih delova kože kako biste umirili peckanje i bol. Ako Vam je ova kombinacija jaka, razblažite sirće sa vodom 3:1.

Čaj od kamilice, prohlađen, stavite na oblog, ili samo isperite kožu posle depilacije da biste ublažili crvenilo. Stavite 4 kesice čaja u 4 dl kipuće vode i ostavite da se ohladi. Tako napravljen oblog možete držati na koži i celu noć.

Aloe vera gel takođe smiruje upalu, omekšava kožu i pospešuje zarastanje. Gel od aloe, u tankom sloju, nanesite na kožu i ubrzo ćete osetiti olakšanje. Gel je takav oblik da u isto vreme otpušta aktivne materije, ali i vodu u njegovoj strukturi, koja isparava i hladi iritaciju. Zbog tih svojstava je, kao oblik preparata, najpodesniji za upotrebu posle depilacije. Nekoliko dana kasnije možete koristiti standardne hidratantne kreme, a masti i ulja koristite samo ako na određenim delovima kože imate opekotine, ili iritacije od toplih metoda depilacije.Neven gel, kao i kamilica, sadrži u sebi antiupalne materije koje mogu brzo i efikasno smiriti iritaciju kože posle depilacije.

 Neven kremu/melem možete napraviti i u kućnim uslovima. Dve šake svežeg cveta nevena se stavi u pola kilograma masti, ili ulja (suncokretovo, maslinovo). 10 minuta smeša se kuva na jačoj vatri uz mešanje, a zatim joj se dodaju malo voska, loja, ili borove smole. Dok je još toplo, procedi se kroz gazu, ili parče čiste tkanine. Kada se ohladi dobiće tvrđu konzistenciju. Sačekati sa primenom 5 dana posle pravljenja, ili iskoristiti ovako dobijenu smešu kao dalji sastojak za neven kremu, u koji pored ovako dobijenog ekstrakta nevena idu: 40g kakao maslaca i 40g pčelinjeg voska predhodno otopljenih.

Kesten gel uz dodatak pantenola i aloe koje pravimo za Vas možete koristiti posle depilacije ukoliko imate ispucale kapilare kože. Pucanje kapilara u podkožnom sloju često može biti neprijatna pojava koja prati depilaciju. Namažite ga 2-3 sata posle tretmana i nastavite narednih 5-7 dana.

Kokos i kantarion u baznom ulju su dva jako bitna preparata koje zajedno, ili odvojeno možete kosistiti posle samog tretmana depilacije, pogotovo ukoliko ste koristili neku od toplih metoda, pa se desilo da ste se ispekli. Kokos je po sastavu vrlo sličan hemijskom sastavu produkata lojnih žlezda kože, samim tim je i smanjena mogućnost iritacije,  začepljenja pora i infekcije. Kantarion je nadaleko čuvena lekovita biljka koja se koristi upravo u ovakvim situacijama gde postoje iritacija, crvenilo, opekotine, mogućnost infekcije... zato o njemu kao lekovitom sredstvu nećemo trošiti puno reči. Kako se spravlja ulje od kantariona bilo je reči u predhodnim radovima.

List od bokvice (muške bokvice za muškarce, ženske bokvice za žene) i kamfor na mestu gde je urasla dlaka i počeo gnojni proces "izvlače" gnoj, a samim tim i uraslu dlaku na površinu, te pomažu kod uraslih dlaka koje su neminovnost pogotovo posle postupka brijanja i nanošenja kreme za depilaciju. Na momente ovaj proces može izgledati dramatično i još gore po količini gnoja, ali donosi ubrzanje procesa i sprečava dublje napredovanje urasle dlake.

Postoje još mnoge metode koje nismo odbradili ovim putem, koje daju rezultate, ali koje se ne mogu uraditi u kućnim uslovima, niti uključuju primenu biljnih i prirodnih lekovitih sredstava. To su: elektro, laserska, foto -depilcija/epilacija...itd. One se sprovode u specijalizovanim salonima, više su cene takvih tehnika, a kozmetički znalci tvrde da su i trajniji rezultati. Ipak i posle primene takvih metoda dlake koje su bile u početnoj fazi rasta nisu obuhvaćene, pa ja neophodno ići na ponavljanje tretmana da bi se postigao što bolji efekat.

Kao što možete zaključiti i sami, šarenolik je pristup, tehnika i preparati za depilaciju. Svako treba da odabere pravu kombinaciju za svoj tip kože, da je propisno i svakodnevno neguje pre i posle same depilacije.
                                                                                     Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар