четвртак, 11. јун 2015.

Pravilno pranje i nega kose

 


 Kosa je estetski gledano, najuočljiviji deo našeg celokupnog izgleda, kojoj se poklanja posebna pažnja. Za negu koristimo veliki broj preparata: šampone, regeneratore ( balzame ), pakovanja, koji joj daju čistoću, sjaj i lepotu. Tu su i razni fizičko - hemijski tretmani kojima izlažemo kosu poput sušenja, peglanja, uvijanja i farbanja.  Međutim i pored redovne nege, kosa se ipak može „razboleti“.

Savremenim istraživanjima, došlo se do saznanja o svim biofizičkim i biohemijskim osobinama kose. Na ovaj način detaljnim ispitivanjem, možemo saznati dosta važnih odlika naše kose, regulisati njen rast i saznati šta je dovelo do promena u njenom izgledu, tj. otkriti eventualna fiziološka i patofiziološka zbivanja u organizmu.

   Kosa, u zavisnosti kakav tip imate, je više, ili manje pod uticajem ovih atmosferskih prilika, te joj treba posebno posvetiti pažnju. Skupi i često nedelotvorni tretmani samo oduzimaju vaše vreme, novac, pune kosu raznim hemikalijama, a često ne daju očekivani rezultat.

No, krenimo redom...



   Osnova svake nege kose se prvenstveno ogleda u redovnom i pravilnom pranju i održavanju kose. Kosa treba da se pere odprilike svaki treći dan, blagim šamponom bez dimetikona koji, ako se nanese na skalp, izaziva čitav niz problema: opadanje kose, promena pH kože, preterano zamašćivanje i iritaciju, kao i zatvaranje pora. O konzervansima i veštačkim parfemima smo diskutovali u ranijim postovima, te ih treba izbegavati kod upotrebe šampona i ostalih industrijskih preparata za kosu koji mogu doći u dodir sa temenom glave. Posebna pažnja treba da se obrati  na farbanu i hemijski tretiranu kosu koju takvi sastojci mogu još više uništiti.

   Kosu treba prati toplom (ne vrućom) vodom. Ne trljati vlažnu kosu posle pranja peškirom, već je samo uviti u peškir, a kada se malo prosuši, ukoliko koristite fen - on mora biti udaljen od kose minimum 20 cm i postavljen iznad glave, jer se kosa pravilno fenira niz dlaku, i ne duže od 10 minuta. Nikako ne treba sušiti već suvu kosu u cilju pravljenja frizure, tako ako ste sušili jedan deo fenom, a drugi se već prirodno osušio, slobodno navlažite taj deo kose pre feniranja. Idealno bi bilo kada biste kosu sušili prirodnim putem i to činite kada god možete. Koristiti redak drveni češalj, a za pravljenje frizure kada se kosa malo prosuši koristite četku od prirodne dlake. Posle pranja preporučljivo je naneti masku, ili balzam za kosu koji je prilagođen Vašem tipu kose. Ako Vam se kosa brzo masti , maske za kosu sa odmašćujućim efektom na bazi jabukovog sirćeta, zeolita, koprive i kamilice su pravo rešenje, nikako češće pranje i agresivnija sredstva za pranje kose. Za ravnu kosu, ili ako želite ravniju kosu tu su maske bogate keratinom, a za talasastu kosu kao i za tamnije tonove maske sa medom i biljnim uljima (neven, ricinus, čičak, maslinovo, kokos...).



   Ako, iz nekog razloga, nemate novca, ili vam nisu dostupni proizvodi NS kozmetike, imamo nekoliko saveta za Vas kako prirodno i zdravo da negujete kosu maskama posle pranja kose u kućnim uslovima, bez mnogo muke:

Za kosu koje je izgubila sjaj,
a vlasi su postale ispucale i krhke potrebno je bademovo, maslinovo, ricinusovo, ili ružino ulje.
Pomešajte po 10 kašičica bademvog, maslinovog i ricinusovog ulja, i jednu kašičicu ružinog. Tu mešavinu utrljajte u kosu pre spavanja i ostavite da deluje preko noći. Na jastučnicu stavite peškir, ili kosu zamotajte u pamučnu maramu. Ujutro kosu isperite neutralnim šamponom.

Za jacnje korena kose
Dodate li u šampon koji koristite nekoliko kapi eteričnih ulja lavande, ili jasmina, ojačaćete koren kose i smanjiti njeno opadanje. Imate li svetlu kosu, sjaj ćete vratiti ako dodate u šampon eterično ulje ruzmarina, ili je isperete čajem od ruzmarina. (Eterična ulja uvek upotrebljavajte u količini od maksimalno 24 kapi na 1dl ostatka rastvarača).

Maska za sjaj smedje kose
Potrebno: dva belanceta i šoljica jake crne kafe.
Umutite smesu dobro i nanesite na celu dužinu kose. Ostavite 10 minuta do pola sata. Nakon toga isperite kosu šamponom.  Ako je Vaša kosa crvenkasta, sjaj ćete postići maskom od jagoda. 5-6 jagoda zgnječite i pomešajte sa 2 dl soka od jabuke. Ostavite na kosi takođe 10 – 30 minuta, a potom operite neutralnim šamponom. Imate li kestenjastu kosu umesto soka od jabuke, možete upotrebiti sok od borovnice, ili crne ribizle.

Maska za jačanje vlasišta
Potrebno je: žumance, pola male kašičice ruma i 2 kašičice maslinovog ulja.  Pomešajte sastojke i utrljajte ih u kosu. Ostavite preko noći, a ujutro isperite čajem od kamilice.

Za sjajnu kosu
U četiri šoljice tople vode sipajte jednu kašičicu meda.  Ako imate svetlu kosu, u smesu možete da dodate i malo isceđenog limuna. Nakon što ste je oprali, prelijte smesu po kosi i nakon toga je prirodno osušite.

Protiv opadanja kose
Skuvajte šaku iseckanog svežeg bosiljka u pola litra vode i dobijenim tonikom svakog jutra masirajte kožu glave. Takođe možete mazati kožu glave ekstraktom ljute papričice, ali ona
nije za upotrebu npr. ako planirate neposredno posle aplikacije takvog preparata da idete napolje, ili na posao, jer će ostaviti vidljive znake crvenila po temenu i gornjem delu čela.



   U letnjem periodu koji dolazi, uglavnom je neizbežno da i kosa bude suvlja i svetlija nego obično, zbog uticaja sunca, suvog vazduha i slane vode ukoliko ste bili na moru.

Takođe kupanje u bazenu može dovesti do promene boje svetle kose usled dejstva hlorisane vode - tada kosa dobije zelenkastu nijansu. Pomoć kod ovakvog problema je maska od soka od paradajza , ili blagi kečap u koji ćete utrljati kosu i ostaviti da odstoji 20 minuta. Po potrebi postupak ponoviti.

   Upotreba maski za kosu, ređe pranje samponom, a češće samo ispiranje kose toplom vodom su preporuke za negu kose u letnjem periodu.

   Šišanje je za kosu posle mora skoro obavezno, jer uvek najgore prođu krajevi kose koji su osetljivi na sunce, vrućinu, a pogotovo na so. Sve isušene krajeve treba ošišati bez obzira koliko to mučno bilo, ako alternativa da probate da ih oporavite različitim tretmanima nije uspela.

   Farbanje kose posle mora je tretman koji je najefektniji u osvežavanju izgleda i stanja izmučene i ispoštene kose. Ali primenjujte ovu metodu samo u krajnjem slučaju. Kada kosu napunite pigmentima kao da joj udahnete novi život, obnovljena boja kose vam popravlja i osvežava kompletan izgled kao retko koji drugi tretman. Ali, ako možete, pokušajte da ovo farbanje izvedete na najblaži mogući način, bez agresivnih razvijača farbe, jer vam je kosa posle mora osetljiva i lako se oštećuje.

Kosu ne morate uvek tretirati hemijskim sredstvima, bojom za kosu, prelivom, ili blanšom. Ovo se posebno odnosi na one dame koje ne žele veliku razliku u posvetljivanju i potamnjivanju kose, već pramenove koji su par nijansi drugačiji od prirodne boje.
Ako želite da promenite izgled svoje kose bez upotrebe agresivnih supstanci, efikasno rešenje je, pored upotrebe svima poznate kane, u vašoj kuhinji.

Sok od limuna
Iscedite sok od jednog limuna i dodajte jednaku količinu vode. Sipajte u flasiču sa prskalicom i promućkajte dobro. Tokom prskanja, koncentrišite se na one delove kose koje najviše želite da posvetlite. Što više ove mešavine budete naneli, kosa će vam biti svetlija. Izađite na sunce i pustite da preparat deluje oko 30 minuta. Što duže budete na suncu kosa će vam biti svetlija. Kada kosa bude suva, videće se posvetljeni pramenovi. Obavezno potom operite kosu blagim šamponom i nanesite masku za kosu sa medom. Primetićete razliku. Bilo da je u pitanju posvetljivanje cele kose, ili pojedinih pramenova.

Limun isušuje kosu i dobar je za kosu koja je masnija. Izbegavajte ovaj recept ako vam je kosa suva i oštećena – za takvu kosu treba primeniti sledeći, izmenjen, recept:
Potrebno vam je - 2 limuna, 2 kašike maslinovog ulja i flašica sa raspršivačem.
Iscedite limun i sipajte ga u flašicu. Dodadjte maslinovo ulje. Dobro izmuckajte. Nakon toga, vaše prirodno sredstvo za posvetljivanje kose je spremno za upotrebu. Prsnite ga na kosu i pustite ga da deluje bar pola sata na suncu. Operite kosu blagim šamponom i nanesite masku za kosu sa mlekom i cimetom. Čuvajte svoje sredstvo za posvetljivanje kose u frižideru da bi se sačuvala svežina i efekat limuna. Potrebno je da ovo sredstvo nanosite svaki dan pre nego što izađete napolje. Budite uporni, dopašće vam se rezultat.
Napomena - ako imate prirodno tamnu kosu, nemojte koristiti limunov sok za posvetljivanje, jer bi kosa mogla da dobije ne baš lepu narandžastu nijansu. On se najbolje pokazao u tretmanu svetlije smeđe kose.

Čaj od kamilice
Napravite jak čaj od 3-4 kesice kamilice i pustite ga da se ohladi. Prelijte kosu čajem, ili samo željene pramenove. Budite na suncu 30-ak minuta i pustite da se kosa osuši. Ako želite da vam kosa bude svetlija, ovj postupak ponavljajte 2 puta nedeljno.

Cimet u većim količinama
U posvetljavanju kose pomaže i čist cimet koji može kosu  posvetliti i do tri nijanse. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta sve dok ne postignete željenu boju. Ovakav tretman hidratizuje kosu, čini je mekšom i daje joj neverovatan miris.
Možete kombinovati cimet i med tako da u posudu plastičnom kašikom izmešate na svakih 100ml meda  jednu punu kašiku mlevenog cimeta. Zatim prekrijte posudu i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vreme treba dobro oprati kosu neutralnim šamponom, posušiti peškirom i raščešljati. Nakon toga nanesite smesu ravnomerno na kosu i prekrijte kosu kapom za kupanje. Oko pola sata možete grejati glavu fenom, uključite haubu, ili na kapu staviti vruć peškir. Nakon toga ostavite smesu da deluje što duže (3-4 sata). Na kraju isperite kosu toplom vodom.

Pivo
Pivom takođe možete dobiti dve - tri nijanse svetliju kosu. Nanesite pivo na kosu i izađite na sunce, a posle sat vremena isperite kosu hladnom vodom. Postupak možete ponoviti više puta sedmično.

    Postoje efikasni prirodni načini i za potamnjivanje kose. Prirodna rešenja za potamnjivanje kose su dobra. jer se kosa ne oštećuje, čak na protiv, ima lep sjaj. Ipak, od njih ne treba očekivati rezultate kao od farbe za kosu. Ako želite da potamnite kosu prirodno, morate imati na umu da je to ipak polu-trajno rešenje i da se postupak često mora ponavljati.

Crni čaj
15 minuta pre tuširanja nakvasite kosu jakim crnim čajem, a zatim je operite. Ponavljajte postupak pri svakom tuširanju i nakon 2-3 nedelje primetićete da vam je kosa tamnija. Takođe, crni čaj možete koristiti i prilikom samog pranja kose. Operite kosu blagim šamponom i isperite ga crnim čajem. Nakon toga opet operite šamponom i nanesite masku za kosu sa medom. Mana prirodnog potamnjivanja kose crnim čajem je što se brzo ispira sa kose.



Žalfija
U lonac ključale vode dodajte šolju žalfije i pustite da se krčka nekoliko sati. Procediti kada se ohladi i naneti na kosu. Ostaviti da deluje 30-45 minuta, a zatim kosu oprati šamponom. Postupak ponavljati 1-2 puta nedeljno. Posle par nedelja videćete neizostavan rezultat.

Kafa
 Boji kosu i čini je tamnijom. Što tamniju promenu boje kose želite, to više puta treba da ponovite postupak. Najbolji rezlutati se postižu na svetloj i srednjoj nijansi braon kose. Napravite jaku kafu i pustite je da se ohladi. Operite kosu jednim šamponom i isperite kosu kafom. Nakon toga operite kosu drugim šamponom i nanesite masku za kosu sa mlekom i cimetom. Kosu boji i kakao! Pomešajte ga sa vodom da se dobije gusta masa, utrljajte u kosu i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Što duže kakao stoji na vodi, kosa će biti tamnija.

Sok od šargarepe i repe
 Ako volite crvenkaste braon tonove, koristite kombinaciju 1/2 šolje soka od repe i 1/2 šolje soka od šargarepe. Ova mešavina je dobra alternativa za crvenu kanu. Sipajte je na vlažnu kosu i držite 30-ak minuta. Ukoliko želite intenzivniju boju, ponovite postupak. Za održavanje boje dovoljno je da ovaj sok nanesete na kosu jednom nedeljno.

Crni orah
Možete koristiti crne orahe u ljusci (koje morate izlomiti) i crne orahe u prahu. Za veoma braon nijansu na svaki orah stavite 1 čašu vode, ili 3/4 šoljice vode za svaku kašiku oraha u prahu. Za srednju nijansu, koristite 5 oraha i 10 čaša vode.
Za svetlo braon, 2-3 oraha u 8-10 čaša vode. Takođe i samo orahovo ulje doprinosi blagom potamnjivanju kose.

Izlomite orahe i kuvajte ih u vodi oko pola sata. Sačekajte da se tečnost ohladi, procedite je i koristite za ispiranje prvog šampona. Ili ukoliko imate dovoljno širok lonac za kuvanje ove boje, “umočite” kosu u njega i ostanite tako od 5-20 minuta, zavisno od boje koju želite da postignete.  Kada dobijete nijansu malo tamiju od one koju želite, operite kosu drugim šamponom i isperite hladnijom vodom.

Mali savet- crni orah boji sve, tako da pri korišćenju ovog načina prirodnog potamnjivanja kose, obavezno nosite rukavice i pazite na garderobu. Dobro je i da uši, čelo i vrat namažete kremom za lice, ili nekim prirodnim uljem i tako ih zaštitite od intenzivne boje oraha.


                                                                                                               Za Vaš dobar izgled....

Нема коментара:

Постави коментар