уторак, 14. јул 2015.

Nega kože oko očiju



Koža oko očiju je dosta tanja (koža kapaka je debela svega par milimetara) i osetljivija od ostalih regija na licu i kao takva zahteva posebnu negu. Upravo zbog svojih osobina ona je više izložena dehidraciji i negativnim efektima sunca, umora, stresa, pušenja... budući da je taj deo lica vrlo izložen i bitan u komunikaciji, svaka negativna promena se lako zapaža.

 Preparati za negu, tog predela lica moraju biti posebno formulisani da ne sadrže iritirajuće supstance (propilen-glikol, mentol...) i da, sa druge strane, budu obogaćeni vitaminima, koenzimom Q10, biljnim retinolom i supstancama, kao što je hijaluronska kiselina, koje zadržavaju vlažnost kože čitav dan. Kreme za područje oko očiju ne treba da budu masne (vazelin, lanolin, parafin...) kako ne bi opteretile i zapušile pore. Mnoge osobe nose sočiva ili naočare, tako da ni u tom slučaju nije poželjno razmazivanje viška masnoća iz preparata za negu, jer može da dovede do zamagljivanja i trajnog oštećenja sočiva. Danas na tržištu postoje proizvodi lagane hidratantne i gel strukture, kao i koncentrati/serumi u obliku rastvora za region oko očiju. Koža kapaka se maže na bar 1cm oko očiju, nikako bliže. UV zaštita koja umnogogme doprinosi prevenciji nastanka bora oko očiju u vidu shea butera, kokosovog, maslinovog i kakaovog ulje se nanosi 1,5cm oko očiju, blagim pokretima utrljano. Na ovoj udaljenosti od oka nanosite i maske za lice ukoliko ih koristite, bilo da su prirodne, ili industrijski pravljene. Kesica čaja od kamilice, ili kolutovi krastavca su jedne od retkih stvari koje mogu da se drže na oku oko 15 minuta.


Poželjno je da vaša krema za predeo oko očiju ima svojstvo blagog i nežnog pilinga, ili da pre samog nanošenja kreme očistite predeo oko oka, kako se mrtve ćelije, ili šminka ne bi zadržavale na površini i još više doprinosile uočljivosti bora...


Ubrzano obnavljanje ćelija kože i blagi piling doprinose glatkoći i svežini kože kao i boljoj cirkulaciji, sto je posebno važno kod kapaka sklonih naticanju i tamnih kolutova oko očiju. Osim toga, uklonivši barijeru mrtvih ćelija, olakšano je prodiranje hranljivih sastojaka iz kreme. Kod nateklih podočnjaka mali trik je da svoju omiljenu kremu lagane, ili gel strukture držite u frižideru i nanosite je na tu regiju lica blagim tapkanjem i kružnim pokretima ujutru i uvece. Tu su i uvek aktuelne maske od krompira, jagode, ili krastavaca koje Vam u tome mogu pomoći, a o kojima smo pisali u predhodnim tekstovima.



Efikasan proizvod za skidanje šminke (industrijski, ili jogurt, maslinovo i kokosovo ulje) i nežno nanošenje obezbeđuju savršeni balans za oslobađanje područja oko očiju od nečistoća i šminke, a bez nepotrebne agresije. Trljanje može da ošteti vašu kožu kapaka. Za nežno čišćenje nanesite losion za čišćenje lica sa alantoinom, ili mleko za skidanje šminke na pamučnu vatu i pritisnite je na kapke nekoliko sekundi dok oči držite čvrsto zatvorene. Pravite lagane, kružne pokrete. Zatim napravite malo čvršće pokrete od vrha kapka ka vrhovima trepavica. A onda očistite zonu ispod očiju od unutrašnjeg ka spoljašnjem uglu oka. Završite provlačeći vatu natpoljenu proizvodom za čišćenje dužinom linije trepavica. Ponovite postupak koliko god je potrebno - na kraju čišćenja vata bi trebalo da bude potpuno čista.

Posle procedure pilinga/čišćenja treba treba naneti laganu hirdatantnu kremu za predeo oko očiju, uglavnom je to postupak koji se sprovodi dva puta na dan - ujutru i uveče pred spavanje.

Vrlo bitan segment prevencije i nege je pravilna ishrana bogata voćem i povrćem, dovoljno sna i uzimanje bar 2-2,5 l vode u toku dana.

Možete napraviti i svoju kremu protiv bora oko očiju, potpuno prirodnu, koja može da parira najskupljim i najboljim proizvodima industrijske kozmetike. Pravite je u malim količinama i mažite 1cm oko očiju. 
Sastojci koji su Vam potrebni:
40g organskog kokosovog ulja
5 kapi žutog nočurka
2 kapi ulja ruže

Bočicu sa kokosovim uljem ostavite da se rastopi u posudi sa toplom vodom, kada je ulje otopljeno u njega se doda žuti noćurak i ulje ruže uz konstantno mešanje. Krema se drži u frižideru i nanosi u malim količinama na čistu kožu oko učiju ujutru i uveče.



Za tamne kolutove oko očiju možete napraviti svoj prirodan preparat od peršuna:
U narodnoj medicini list peršuna uvek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odlično otklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbeljuje kožu, osvežava i tonira. Štiti je od pojava bora i odličan je za negu osetljivog područja oko očiju. Pomaže u eliminisanju akni i mitisera. Možete sami pripremiti losion od peršunovog lista i koristiti ga svakodnevno za negu lica.

Preparat za lice od peršunovog lista:
2 supene kašike iseckanog svežeg (ili suvog) pešunovog lista prelijte sa 200 ml ključale vode i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta.
Skinite sa šporeta i ohladite.
Koristite losion za kožu lica ujutru i uveče.
Čuvajte ga u frižideru 5-6 dana, potom napravite novu količinu.

Upotreba teških masnih krema, kao i krema za lice koje nisu prilagođene predelu oko očiju mogu izazvati začepljenje pora i formiranje izraštaja u vidu ateroma, kao i čmičaka. Ako Vam se desi takav problem, promenite navike u čišćenju i nezi lica, promenite kremu, ali predhodno tretirajte problem:
Higijena, domaci lekovi i kucni postupci kod blažih oblika: u pocetku čmičak moze biti bolan i natečen, dok bol ne splasne koristiti hladne obloge. Ako očni kapak nije bolan, TOPLI oblozi (zagrejana krpa, topla filter vrećica čaja kamilice, podgrejana kafena kašičica u vodi, pa konveksnim delom prislonjena na zatvoren kapak dok se ne ohladi) treba da se stavi na oko 10 minuta bar 4x na dan! Isto tako preventivno protiv čmičaka treba svako jutro isprati dobro zatvorene oči toplom vodom i blagim baby sapunom, temeljno trljati rub kapka jako razblazenim baby samponom i vodom (napraviti razblazenje 1:10) pa isprati, a potom par minuta staviti na oči tople obloge/filter čaj kamilice/toplu kašiku. Narodni lek protiv pojave čmičaka je zagrejanu rakiju staviti na gazu na čvrsto zatvorene oči i držati celu noc, bar 7 noci za redom. Teži oblici zahtevaju medikamentoznu terapiju u vidu antibiotskih masti/kapi za oči, pa čak i manju hirušku intervenciju uklanjanja promene u lokalnoj anesteziji.

                                                                                                      Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар