субота, 23. јануар 2016.

Prirodni antireumatici




   Smatra se da su reumatske bolesti stare koliko i ljudski rod. U starijoj literaturi naziv  “reumatizam” označava više različitih bolesti organa za kretanje.  Shodno tome od davnina postoje i prirodni recepti za meleme koji leče ovaj problem.  Prirodni antireumatici su se pokazli kao izuzetna sredstva namenjena  za lokalnu upotrebu kod lumbaga, išijasa,  reumatizma zglobova i nekomplikovanih neuritisa. Veoma se uspešno koriste i kod sportskih povreda i loše cirkulacije. Oni hlade, ili greju - tj. izazivaju aktivnu hiperemiju (pojačan protok krvi) i tako ublažavaju bol.
Izuzetno su dobri za terapeutsku i relax masažu. Delovanje ovih melema zasnovano je na aktivnim biljnim supstancama koje imaju prirodno anestetičko, protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Reumatska oboljenja i u današnje vreme su jedan od najčešćih problema koje nosi savremen, stresan način života. Po istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije , reumatizam je na prvom mestu oboljenja u Srbiji - čak tri četvrtine stanovnika naše zemlje boluje od nekog oblika reumatizma. Najugroženiji deo populacije živi u Vojvodini, koja je zbog male nadmorske visine i klimatskih uslova izuzetno pogodno tle za razvoj ove bolesti. Procenjuje se da od reumatskih bolesti pati gotovo 90% osoba starijih od 65 godina! Iako hladni i vlažni dani nisu uzrok reumatskih bolesti, znatno pogoršavaju teškoće obolelih. Promene atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i niske temperature, utiču na receptore za bol. Zbog toga tada dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma. Zato se reumatski bolovi najčešće javljaju u jesen i zimu...



Pored ovih spoljašnjih uzroka, događaju se u našem telu promene koje mogu uticati na pojavu, ili pogoršanje ovog oboljenja. To su na primer, hronični zatvor, nepravilna ishrana, poremećaj u lučenju žlezda sa unutrašnjim lućenjem itd. Posebno treba naglasiti hronične infekcije (hronična zapaljenja, hronična gnojenja), koja je, prema novim ispitivanjima, najvažniji uzročnik reumatizma. Te infekcije potiču najčešće iz krajnika, ždrela, sinusa i zuba, a ponekad i iz nosa, uva, slepog creva, jajnika itd. Obavljanje nekih poslova i odredjena zanimanja takodje su u vezi sa većim šansama za oboljevanje.

Antireumatici iz prirode


Antireumatska svojstva  kantariona, ruzmarina, koprive, trave ruse, arnike, čička i drugih poznata su od davnina, a danas se koriste u raznim preparatima za olakšavanje reumatskih tegoba. Kapsaicin je sastojak ljute paprike koji izaziva hiperemiju (širenje površinskih kapilara, praćeno osećajem toplote) i ublažava reumatsku bol, dok prirodni mentol, kao i ekstrakt eukaliptusa izazivaju osećaj hladjenja praćen blagim anestetičkim efektom. Takođe mnoga etarska ulja imaju antireumatska svojstva. Adekvatnom kombinacijom lekovitih biljaka, prirodnog mentola, kapsaicina i etarskih ulja dobija se prirodan proizvod koji može znatno smanjiti reumatske tegobe. Prednost ovih prirodnih preparata je što ih možete koristiti u dužem vremenskom periodu, bez bojazni da će izazvati neželjene posledice.




Ne postoje “čarobna” sredstva protiv reumatizma, pa izbegavajte preparate za koje vam proizvođači tvrde da njima rešavate problem preko noći. Borba protiv reumatizma je duga i svakodnevna.
Melemi se uglavnom nanose na obolelo mesto 3-4 puta dnevno, lagano se utrljavaju dok ih koža ne upije. Posebno  je njihov efekat vidljiv na vlažnoj koži i posle tuširanja, kada su pore maksimalno otvorene.

Degenerativne promene koje se javljaju valjalo bi preduprediti i pravovremeno – dugotrajno početi sa terapijom.
Npr. degenerativna reumatska oboljenja kičmenog stuba započinju najčešće između 30. i 40. godine života, da bi kasnije, tokom progresije bolesti ovaj proces zahvatio i koštane strukture ukoliko ne bude na vreme tretiran.
Terapija se može podeliti na nefarmakološki i farmakološki deo.
- Nefarmakološki obuhvata program dozirane fizičke aktivnosti, dijetu, redukciju stresa, pravilan položaj prilikom spavanja i dobro poznavanje sopstvene bolesti i ograničenje radijusa kretanja.
- Farmakološki deo je taj koji je baziran na upotrebi lekova, koji često imaju negativno dejstvo na neke druge organe. Treba ih koristiti u akutnom napadu bola, što kraće, ili u krajnjoj nuždi. Uglavnom zbog upotrebe, najčešće propisivanih - nesteroidnih antiinflamatornih lekova, posle dužeg vremena stradaju jetra, želudac, bubrezi i srce. Posle primene,  kortikosteroidnih preparata, dolazi do raznih metaboličkih i hormonskih neuravnoteženosti.
U ovu vrstu terapije takođe spada i suplementacija, kao i upotreba prirodnih ekstrakata koji mogu doneti olakšanje simptoma bez kontraindikacija.

 Posle mnogo godina istarživanja, svetski stručnjaci i lekari su došli do potvrde da narodna medicina, koristeći stotinama godina poznato i provereno lekovito bilje i razne prirodne ekstrakte ,može, ne samo ublažiti simptome, već i postići značajne promene toka same bolesti, usporavanjem progresije zglobnih promena i smanjenja upalnog procesa. Pored lokalne primene mora biti uključena i oralna suplementacija. Suplementacijom vitaminima B grupe u ishrani, koemzimom Q10, glukozaminom i hijaluronatima redukcija upalnih procesa se dodatno smanjuje od 40-80%.

Tople i hladne metode lečenja reumatoidnih, upalnih, neuroloških i cirkulatornih bolest - razlike i primena


Obzirom na to da, u slučaju nekih oboljenja, olakšavaju tegobe i ubrzavaju oporavak, oblozi i melemi se odavno i često koriste u narodnoj medicini. Pripremaju se na različite načine, a travari i terapeuti ih svrstavaju u biljne, hladne, ili tople metode.
- Biljne podrazumevaju da se lekoviti deo biljke, izgnječen i usitnjen, presan, ili osušen, pomešan sa vodom, alkoholom, jabukovim sirćetom, ili maslinovim uljem, stavi direktno na kožu. Ova vrsta obloga privija se na bolna mesta ili rane, obično nekoliko puta dnevno.
- Hladni i topli oblozi podrazumevaju da se pamučna, ili lanena tkanina natopi hladnim, ili vrućim biljnim ekstraktom, ocedi i stavi na obolelo mesto. Još poželjnije je da izbor lekovite biljke u samom oblogu stimuliše dodatni osećaj grejanja (ljuta paprika, biber), ili hlađenja (menta, eukaliptus).




Ako se ovakav oblog pokrije suvim peškirom, duže će ostati topao, ili hladan, a kada se temperatura obloga promeni, tkaninu/zavoj, ponovo potopite u  biljni ekstrakt  i previjte. Isto važi i za ekstrakte koji se mažu u obliku masti, ili gela, a potom previju tkaninom.

 Hladne obloge, terapeuti preporučuju protiv upala, bolnih povreda, alergija, krvarenja, opekotina, otoka, ili glavobolje, a tople za lečenje bola u leđima i ramenu, grčeva mišića, ukočenosti vrata, upaljenih zglobova i protiv bolova u grlu i prehlade.

Hlađenje smanjuje oteklinu i bol, pa se hladni terapijski postupak preporučuje kao vrlo delotvorna pomoć kod akutnih stanja, odnosno ozleda kod kojih se javlja nagli oštri bol (obično od uganuća, istegnuća, ili udarca), masnica  i oteklina. U tu svrhu koriste se gelovi, ili sprej (raspršivač) sa ekstraktom za hlađenje. Oni deluju kao vazokonstriktori ograničavajući protok krvi u ozleđenom tkivu, pa tako smanjuju neželjene  reakcije i procese u pogođenom delu tela. Hladni postupak može se primenjivati više puta na dan u trajanju od 10-15 minuta. Može se za prvu pomoć upotrebiti led, a kasnije preći na kontinuiranu pimenu biljnog hladnog metoda.

Topli postupak je efikasan kod bolova i ukočenosti mišića, teške pokretljivosti i dugotrajnog "tupog" bola u zglobovima, kao i kod hroničnih reumatskih bolova. Lokalno zagrevanje u kombinaciji sa masažom, pojačava prokrvljenost bolnog mesta, a time dovodi do opuštanja mišića i ublažavanja bola. Koriste se i kao preventiva sportskih ozleda, jer uz prethodno zagrevanje mišići i tetive lakše podnose velika opterećenja tokom sportskih aktivnosti. Preporučuju se proizvodi koji razvijaju osećaj topline, tzv. iritansi (kao što su metilsalicilat i kapsaicin iz ljute paprike) koji deluju na živčane završetke uzrokujući peckanje i žarenje, i rubefacijansi koji šire krvne sudove na bolnom mestu i ubrzavaju protok krvi. Ugrejan u vrućoj (ne ključaloj) vodi, ili alkoholu, topli oblog na bolno mesto stavlja se 20 minuta, više puta na dan.

U kineskoj narodnoj medicini i tradiciji forsira se korišćenje samo toplih napitaka, čak i tokom vrelog leta. Zabeleženo je da stanovnici tog dela sveta  ređe oboljevaju od bolesti grla i sinusa, kao i da period izlečenja od npr. gripa traje do 30% brže u odnosu na naš region. Po nekim naučnim stanovištima treba stimulisati mikrocirkulaciju ždrela i krajnika, kao i sinusa toplim napitkom, ljutim jelom, ili začinom, da bi se zaštitne ćelije krvi i spstance koje im u tom biohemijskom procesu pomažu brže dopremile do ugroženih tkiva grla. Takođe se smatra da ne treba odmah skidati povišenu temperature tela ispod 38,5°C tuširanjem mlakom vodom, ili lekovima, nego pustiti organizam da se sam izbori sa napadačem.




Grejanje i/ili hlađenje kod savremenih prirodnih antireumatika

Noviji antireumatski proizvodi za lokalnu primenu izrađuju se uglavnom u obliku kremastog gela, ili kao polikarbomerni  gelovi koji se lako upijaju u kožu i ne ostavljaju masni trag i ugodno hlade, pa ti lekoviti oblici sve više zauzimaju mesto rastvora, krema i masti koje su se pre izrađivale.
Kamfor, mentol, metilsalicilat i eterično ulje eukaliptusa sastojci su tradicionalnih kombinovanih melema protiv neuralgija i reume, koji su i danas traženi i izrađuju se kao galenski proizvodi u apotekama. Metilni ester salicilne kiseline (metilsalisilat) sastojak je eteričnog ulja biljke Gaultheria procumbens, intenzivnog je mirisa, a utrljavanjem na kožu izaziva hiperemiju, odnosno širi krvne sudove, pa tako poboljšava prokrvljenost tkiva i dovodi do ugodnog osećaja topline. Mentol, vrlo je čest sastojak lokalnih melema protiv bolova, deluje anestetski i analgetski, a isparavanjem s površine kože daje ugodan osećaj hlađenja, čime se ublažavaju simptomi - bol, otok i upala. Slično delovanje ima i kamfor. Kao pomoć kod reumatskih tegoba mogu se dodati i različiti drugi biljni sastojci, npr. biljka Arnica montana koja ima snažno protuupalno i analgetsko delovanje , zatim  borovnica, ruzmarin (idealan za lečenje upaljenih nerava) i timjan.
Primenom preko kože aktivna supstanca melema se apsorbuje i postiže visoku koncentraciju na mestu primene, a samo minimalno ulazi u sistemsku cirkulaciju, čime se znatno smanjuje rizik od bilo kakvih nuspojava. Kod tegoba mišićno-koštanog sistema, pogotovo ako nisu jakog intenziteta, mazanje može biti puno bolji izbor od upotrebe tableta  protiv bolova i upale.

Sa stanovišta moderne zapadne medicine, kombinovana hladno-topla metoda je idealna svakodnevna terapija za lošu cirkulaciju, gde gotovo sigurno, dužom upotrebom dovodi do značajnog poboljšanja.

                                                                                                        Za Vaš dobar izgled...

Нема коментара:

Постави коментар