недеља, 6. март 2016.

Primena gaveza, ulja makadamije, bergamota i limuna u kozmetičke svrhe

Gavez, limun, makadamija i bergamot

  Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren, ili vrani gavez, samo je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo korisnu biljku. Za mnoge ona predstavlja jednu od najdragocenijih lekovitih biljnih vrsta.

  Kod gaveza su lekoviti listovi i koren, koji se skuplja u proleće i kasnu jesen. Koren se iskopa i opere, a da ne bi izgubio delotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Prilikom sušenja korena treba takođe voditi računa da se ne uplesnavi, jer je tada toksičan. Preparati od gaveza ne smeju da se prave i drže u metalnom posuđu. Za razliku od korena, listovi se suše na tamijim mestima.

  Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i allantoin. Allantoin je supstanca koju smo već pomiljali najviše zbog njegovog regenerativnog dejstva na stvaranje novih ćelija tamo gde postoje rane i ozlede, odnosno posekotine, ispucalost, sportske povrede... Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta, kostobolje i loma kosti nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta i potom pokriju pamučnom tkaninom.


Gavez
Gavez


  Ukoliko na raspolaganju nema sveže biljke, može da se primeni i tinktura gaveza (korenje gaveza operite, očistite četkom, fino usitnite, stavite u flašu i prelijte votkom, ili koncentrovanim alkoholom). Flaša se drži na suncu, ili pored peći dve nedelje, a zatim procedi sadržaj i koristi. Ovako pripremljena tinktura povoljno deluje na neuralgične bolove, pogotovo ukoliko su oni u predelu lica. U tom smislu, tinktura gaveza predstavlja jednostavan, prirodan i prikladan lek. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica zbog prisustva allantoina. Tinktura gaveza pomešana sa baznim uljima badema i ulja ruže oporavlja ostarelu, naboranu kožu, poseno u reonu oko očiju, a pogotovo ukoliko su promene na koži nastale usled upotrebe neadekvatnih kozmetičkih preparata...

  Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je delotvorna ukoliko se kombinuje sa kestenom, kantarionovim uljem, ili još bolje sa tinkturom od kantariona. Pomaže u regeneraciji kapilara. Iz tih razloga je poželjan sastojak preparata protiv proširenih vena NS kozmetike.

  Koren gaveza je delotvoran kod katara želuca, bolesti bubrega, ili jake menstruacije. Upotrebljava se i kod bronhijalnog katara, upale pluća i krvavog kašlja. Dobro osušeno korenje sitno sameljite i pomešajte sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, pa ga raširite na platnu. Tople obloge stavite na obolelo mesto i pričvrstite ih zavojem.

  Mast od gaveza sprema se tako što se 10 kašika rendanog korena pomeša sa 11 kašika ugrejane masti. Posudu sa ovom smesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrejte i procedite kroz platno. Proceđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru. Preparat je delotvoran kod manjih povreda i hemoroida.

  Čajevi od gaveza se koriste kod bronhjalnih smetnji i protiv čira na želudcu:
    -Protiv bronhijalne astme: Pet grama korena gaveza kuvajte pola sata u pola litra vode, zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta i procedite. Ujutru na prazan stomak popiti jednu šoljicu, a zatim svakih pola sata dve supene kašike spremljenog čaja. Pred spavanje opet popiti jednu šoljicu.
   -Protiv čira na želucu: Mešavina od po sto grama gaveza i nevena, kao i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare) staviti u 250 mililitara vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji tri minuta, a zatim procediti. Tokom dana piju se dve-tri šolje u retkim gutljajima.

Eterično ulje bergamota (Citrus bergamia) je slatkastog i voćnog-citrusnog mirisa sa cvetnom primesom. Vrlo često je sastojak skupocenih parfema.  Dobija se iz kore plodova agruma sličnih limunu, sam plod nije za ljudsku ishranu, a raste u južnim delovima Italije i Africi. Eterično ulje bergamota deluje antiseptično i pomaže kod pojave akni i rana, umiruje probavne smetnje, živčane smetnje, napetost i depresiju. Pomaže kod svih vrsta infekcija, prehlada, bronhitisa, astme, zapaljenja grla, problematične kože, bešike i polnih organa. Glavne hemijske supstance ovog ulja su: linalil-acetat i limonen.


Bergamot citrus
Bergamot citrus


  Eterično ulje bergamot dobro se meša s eteričnim uljima anđelike, kedra, čempresa, borovice, zalfije, lavande, sandala, tamjana kao i sa drugim citrusnim uljima i vrlo cenjena u aromaterapiji.
  Ulje je fotosenzitivno i ne treba ga izlagati suncu odmah posle nanošenja na koži, zato nije najbolje rešenje za kozmetičke proizvode lica, ruku i kose.

Njegovo antiseptično dejstvo, mogućnost kombinovanja sa drugim citrusnim uljima i predivna aroma čine ga idealnim sastojkom novog preparata protiv znojenja nogu NS kozmetike.

Makadamija (Macadamia integrifolia) je jestivo orašasto voće poreklom iz Australije i Novog Zelanda. Iz njega se dobija slabo viskozno ulje ugodnog orašastog mirisa. Koristi se u kulinarstvu za pripremanje raznih poslastica, dajući egzotičnu i ugodnu aromu. Ulje makadamije je u nutritivnom smislu kvalitetnije od npr. mslinovog ulja.



Makadamija
Makadamija


U kozmetici se koristi nedovoljno obzirom na izvanredan sastav (15‐30% palmitoleinske kiseline  i oko 65% oleinske kiseline). Bogato je palmitoleinskom kiselinom, koja se nalazi i u sebumu mlade kože, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suve i zrele kože. Takođe ga koristimo za tretiranje kože i kose oštećene suncem, kao i za negu dečje kože. Makadamija se vrlo brzo upija, stoga se u masažama može koristiti i u kombinaciji s drugim uljima (badem, suncokret).

  Otporno je na oksidaciju i dobar je UV filter. U kozmetici je poželjan dodatak i u preparatima za zaštitu osetljive kože područja oko očiju. Bogato je vitaminima A i E. Zbog brzog upijanja se, poput biljnog ulja lešnika, koristi kao izvrstan nosač drugih biljnih ulja u kozmetici i aromaterapiji.
Zbog svojih kvaliteta ulje makadamije je našlo svoje mesto medju sastojcima proteinske maske za kosu i neven kreme za lice NS kozmetike.

  Limunovo eterično ulje (Citrus lemon), dobija se od ploda limunovog drveta , a donosi široku paletu zdravstvenih dobrobiti kao i plod iz kog je dobijeno. Limun i njegovo ulje koriste se vekovima u Kini i Indiji. O lekovitosti i prijatnoj aromi limuna ne treba trošiti reči.

  Kod nanošenja ovog ulja direktno na kožu razredite ga baznim uljem kao što je orahovo, jojobino, ili maslinovo. Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, limunovo ulje dobro dezinfikuje rane i pomaže im da brže zacele.


Limun
Limun


  Kao adstringentno sredstvo dobro deluje na žuljeve, zatvara pore, zaceljuje akne i smanjuje bol od ujeda i uboda insekta. Dovoljna je jedna kap limunovog ulja na masnu kožu da biste obuzdali rad lojnih žlezda. Malo limunovog ulja dodato šamponu smanjuje mašćenje kose i pospešuje odstranjivanje peruti. Ovo ulje dobro deluje i na celulit da biste poboljšali cirkulaciju i uklonili toksine iz ćelija. Limunova aroma podiže energiju na početku dana.

U čašu vode nakapajte par kapi limunovog ulja i upotrebite takav rastvor za ispiranje usta.
  Za unutrašnju upotrebu ulje limuna se koristi protiv žgaravice i spore probave, hipovitaminoze vitamina C, anemije i povišenog krvnog pritiska.

Iz ovih razloga ulje limuna je poželjan sastojak preparata protiv znojenja nogu i maske za masnu kosu NS kozmetike.

Za Vaš dobar izgled...